fbpx
Nutricionista

Redosled uvođenja namirnica kod beba

Čitateljku je dala bebi pirinčanu kašu, ali sada je zanima redosled uvođenja namirnica kod beba i pitala je dr Olgu za savet.

Pitanje:

Poštovana dr Olga, 
Zamolila bih Vas za par saveta vezano za početak uvođenja čvrste hrane. Imamo 5 meseci i 6 dana i od pre 3 dana smo počeli sa pirinčanom kašom. Bebac je lepo prihvatio, prvi dan sam mu dala 1 kašičicu, drugi dan 2, treći 3.

Juče je hteo još, ali nisam smela da mu ponudim. Planirala sam još 2 dana da mu dajem to, pa me interesuje koliko kašičica maksimalno bi trebalo da pojede?

Nakon toga bih mu uvela krompir 3 dana, pa mozda šargarepu, tikvicu. Da li mogu pirinčanu kašu da pomešam sa šargarepom i tikvicom da bi bio bogatiji obrok i da li nakon toga da se vratim na žitarice (konkretno na pirinač, ne na kašu i eventualno proso, palentu)? I onda nakon toga, sa navršenih 6 meseci da uvedem meso, pa voće? 
Hvala unapred.
Pozdrav, Ivana

Redosled uvođenja namirnica kod beba
Redosled uvođenja namirnica kod beba

Odgovor nutricioniste: Redosled uvođenja namirnica kod beba

Poštovana,

Bebi u ovo periodu možete dati do 7 kašičica ako prihvata obrok. Kada uvedete jednu namirnicu možete mešati sa drugom u ovom slučaju krompir ili šargarepom. Voće poput jabuke, breskve, banane možete samostalno da probate pre uvođenja mesa.

Prilikom uvođenja mesa sa punih 6, eventualno 6 i po meseci, prvo uvodite kao bujon i pomešajte sa onim što ste već uveli, na primer, krompir ili šargarepa.
Druga žitarica je prvo kukuruz, pa proso možete umesto pirinča. Vremenom kada uvedete sve žitarice između 7 i 8 meseci žitarice postanu ceo obrok. Ali polako pratite svoju bebu i šta njoj prija.

Srdačan pozdrav

Redosled uvođenja namirnica kod beba
Redosled uvođenja namirnica kod beba

Dr Olga Ličina

Dr Olga Ličina je autor bloga Jedi zdravo, a možete je pratiti i na Instagramu.

Nutricionisti pitanja možete postaviti i putem mejla: nutricionista@demetra.rs

Ostale odgovore na pitanja nutricioniste možete pročitati OVDE!

Reklame

Dr Olga Ličina

Olga Ličina je doktor medicine i klinički nutricionista sa iskustvom od preko 10 godina izrade individualnih nutritivnih planova kod različitih zdravstvenih problema, kao i problema viška kilograma. Poslednjih par godina fokusirana je na odnos između emocija i hrane koje dovode do emotivnog prejedanja. Tvrdi da nijedna hrana nije zabranjena i da je u životu najbitniji balans i umerenost.

Related Articles

Back to top button