fbpx
Nutricionista

Pivo i ravan stomak – da li je moguće?

Naš čitalac se obratio dr Olgi sa pitanjem da li je moguća kombinacija: pivo i ravan stomak.

Pitanje:

Poštovana,
Našao sam ovu adresu za postavljanje pitanja Vama i nadam se da mogu dobiti odgovor ovim putem.
Imam 23 godine, visok sam 192cm i težina mi varira između 93 i 95 kg. Oko dve godine radim vežbe sa opterećenjem odnosno tegovima. Suštinski sam zadovoljan promenama i telom nastalim za to vreme. Osim bezuspešne bitke za skidanje stomaka tj poravnanje trbušne regije i telesnih masti za koje smatram da su oko 20%.

Zadnjih 6 do 7 meseci sam pokušao sam da pratim smernice o hrani, slatkiše ne jedem izuzetno retko, ishranu baziram na pilećem mesu koliko god je moguće, da budem u nekom kalorijskom okviru i okviru UH koje sam računao prema dostupnoj medicinskoj i fitnes literaturi.


Jedem 196g UH dnevno. Ne mogu da kažem da vrednosti pogađam u gram i u kaloriju, ali se trudim da budem blizu svega toga. Volim da pijem pivo i ljubitelj sam domaćih piva i stautova i konzumiram pivo više puta nedeljno.
Oko 3 velika piva 1.5l recimo.

Da li je to nešto što je presudno i da li alkohol odnosno konkretno pivo, bez žeštine, nešto što je nespojivo sa ciljem ravnjanja stomaka i gubljenja telesnih masti?  Čak i uz trening i, manje više, ishranu po nekim pravilima unosa kalorija i vrste hrane? Da li mi je neophodan nutricionistički plan ishrane ili je moguće da sam primenom dostupnih informacija i ishranom ostvarim ovo?

Ne znam u čemu tačno grešim, ali polako me obeshrabruje to da nakon 2 godine treninga i 6-7 meseci primene saznanja o principima ishrane za ovakav cilj i odabira ishrane ne uspevam da skinem masti sa stomaka? Da li je neophodno potpuno izbaciti pivo? I da li imate još  neki savet za mene?
Hvala puno! Srdačan pozdrav!

nutricionista

Odgovor nutricioniste – Pivo i ravan stomak – da li je moguće?

Poštovani Aleksa,

Pored toga što je bitno koliko unosite ugljenih hidrata, proteina i masti, bitno je i koji su to ugljeni hidrati. Treba da vodite računa  kada konzumirate složene, a kada proste u odnosu na period vežbanja. Što se samih alkoholni pića tiče oni se još nazivaju i antinutrijenti. Ne samo da kalorije iz alkohola nemaju gradivnu komponentu u organizmu, nego alkohol ometa apsorpciju, skladištenje i  iskorištavanje  gradivnih materija.

Jedna čaša piva u svojih 150  kalorija pored alkohola je puna i ugljenim hidratima i ne sadrže  nikakve druge nutritivne vrednosti osim energetskih koje u većoj  količini prave masne naslage, jer se ugljenihidrati iz istog ne  potroše nego se samo talože.
Pored ugljenih hidratima vodite računa i o izvorima proteina i masti.

pivo i ravan stomak

Dr Olga Ličina, klinički nutricionista

Dr Olga Ličina je autor bloga Jedi zdravo, a možete je pratiti i na Instagramu.

Ostala pitanja i odgovore možete pročitati ovde: PITAJTE NUTRICIONISTU

Nutricionisti pitanja možete postaviti i putem mejla: nutricionista@demetra.rs

Dr Olga Ličina

Olga Ličina je doktor medicine i klinički nutricionista sa iskustvom od preko 10 godina izrade individualnih nutritivnih planova kod različitih zdravstvenih problema, kao i problema viška kilograma. Poslednjih par godina fokusirana je na odnos između emocija i hrane koje dovode do emotivnog prejedanja. Tvrdi da nijedna hrana nije zabranjena i da je u životu najbitniji balans i umerenost.

Related Articles

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker