fbpx
Nutricionista

Nefrotski sindrom i ishrana

Nefrotski sindrom i ishrana deteta koje ga ima. Kako i šta se može davati i šta je adekvatna terapija pita majka našu saradnicu, dr Olgu Ličina.

Ishrana kod nefrotskog sindroma

Poštovana,

Pišem Vam u vezi ishrane deteta koje ima nefrotski sindrom. Trenutno je na terapiji Neorala u toku koje nema toliko ograničenja koje se ishrane tiču. Od terapija, po potrebi, mu daju ili Neoral ili calcort.

Pošto je Calcort kortikosteroid za vreme njegovog korišćenja ne sme slano, slatko, masno, nikakve grickalice… Uglavnom zdravu hranu treba da jede. Pošto je dete u pitanju nekad neki ustupak uradimo.

Ono što mene zanima je, da li postoji neki predlog ishrane jer osim od terapije on se i od hrane goji. Osim toga mislim da ishrana treba da mu bude drugačija a ne znam šta od namirnica sme, a šta ne sme..

Dečak ima 11god i visok je 146 i 46kg.

Sportom, zbog aktuelnog virusa, je morao da prestane da se bavi.

Da li postoji poseban način ishrane za decu sa nefrotskim sindromom? Pored lekova nefrolog mu s vremena na vreme uključi kalcijum i vitamin d.

Hvala unapred na odgovoru.

S.

pitajte nutricionistu 1

Odgovor nutricioniste: Nefrotski sindrom i ishrana

Što se tiče nefrotskog sindroma, ne postoji univerzalni plan ishrane, već preporuke zavisno od kliničkih simptoma koji pacijent trenutno ima. Preporuke su smanjen unos soli, lipida i holesterola. S obzirom da je dete u razvoju njemu je svakako neophodna raznovrsna ishrana. Unos voća i povrća svakodnevno, a ako nije povišen nivo proteina u urinu onda manje masna mesa, mlečni proizvodi sa manjem procentom masti. Pored toga izbegavati žumance jer sadrži holesterol.
Svakako sa Vašim nefrologom treba pratiti koliku količinu proteina dnevno može u kom periodu da uzima.
U periodu kada nije regulisana proteinurija i postoje otoci treba voditi računa o unosu soli.

Generalno smanjiti “dosoljavanje hrane” i smanjiti unos hrane bogate natrijumom poput kupusa, brokolija, paradajza.

Nefrotski sindrom i ishrana
Nefrotski sindrom i ishrana

Dr Olga Ličina, klinički nutricionista 

Dr Olga Ličina je autor bloga Jedi zdravo, a možete je pratiti i na Instagramu.

Nutricionisti pitanja možete postaviti i putem mejla: nutricionista@demetra.rs

Ostale odgovore na pitanja nutricioniste možete pročitati OVDE!

Reklame

Dr Olga Ličina

Olga Ličina je doktor medicine i klinički nutricionista sa iskustvom od preko 10 godina izrade individualnih nutritivnih planova kod različitih zdravstvenih problema, kao i problema viška kilograma. Poslednjih par godina fokusirana je na odnos između emocija i hrane koje dovode do emotivnog prejedanja. Tvrdi da nijedna hrana nije zabranjena i da je u životu najbitniji balans i umerenost.

Related Articles

Back to top button