fbpx
Nutricionista

Kuvanje soka od limuna i pomorandže

Da li je zdrav kuvan sok od citrusa?

Ćao,

Imam dva dečaka od četiri i godinu i po dana. Imam jedno pitanje. Spremam im sok od jedne pomorandže i limuna. Blendira se sa korom i 5 l vode. To se  stavi da provri sa još limuntusom. Moje pitanje je: da li će ispariti sve dobro iz voća, što će ostati da provri? Da li je zdravo? Hvala unapred!

{loadmodule mod_banners,Banner google u članku}

ODGOVOR NUTRICIONISTE

Citruse u ishrani koristimo pretežno zbog vitamina C. Ovaj vitamin je termolabilan te se kuvanjem na visokim temperturama uništava. Dakle, sok koji pripremate neće sadržati vitamin C. Osim toga, kora citrusa se ne koristi u ishrani ljudi. Najčešće je tretirana fungicidima, te nikako ne smemo pripremati deci sokove sa korom limuna. Predlažem da iscedite limunov sok i deci pripremite svežu limunadu.

Jasmina Mitrić, nutricionista

Sva pitanja nutricionisti možete poslati na nutricionista@demetra.rs

{loadmodule mod_banners,Banner google u članku}

Dr Olga Ličina

Olga Ličina je doktor medicine i klinički nutricionista sa iskustvom od preko 10 godina izrade individualnih nutritivnih planova kod različitih zdravstvenih problema, kao i problema viška kilograma. Poslednjih par godina fokusirana je na odnos između emocija i hrane koje dovode do emotivnog prejedanja. Tvrdi da nijedna hrana nije zabranjena i da je u životu najbitniji balans i umerenost.

Related Articles