fbpx
Nutricionista

Kuvanje soka od limuna i pomorandže

Pitanje: Da li je zdrav kuvan sok od citrusa?

Ćao,

Imam dva dečaka od četiri i godinu i po dana. Imam jedno pitanje. Spremam im sok od jedne pomorandže i limuna. Blendira se sa korom i 5 l vode. To se  stavi da provri sa još limuntusom. Moje pitanje je: da li će ispariti sve dobro iz voća, što će ostati da provri? Da li je zdravo? Hvala unapred!

Odgovor nutricioniste: Kuvanje soka od limuna i pomorandže

Citruse u ishrani koristimo pretežno zbog vitamina C. Ovaj vitamin je termolabilan te se kuvanjem na visokim temperturama uništava. Dakle, sok koji pripremate neće sadržati vitamin C. Osim toga, kora citrusa se ne koristi u ishrani ljudi. Najčešće je tretirana fungicidima, te nikako ne smemo pripremati deci sokove sa korom limuna. Predlažem da iscedite limunov sok i deci pripremite svežu limunadu.

Jasmina Mitrić, nutricionista

Sva pitanja nutricionisti možete poslati na nutricionista@demetra.rs

Reklame

Jasmina Mitrić

Ja sam Jasmina Mitrić, nutricionista.Već 10 godina radim na planiranju kolektivne ishrane i savetovanju ljudi o zdravim namirnicama, zdravoj ishrani i ukusnoj hrani.Potrudiću se da ti objasnim zašto je važno da se hranimo zdravo, koje nam namirnice u tome mogu pomoći, i kako da ih pripremimo tako da sebi i drugima serviramo zdrave, a ukusne obroke.

Related Articles

Back to top button