fbpx
Nutricionista

Kada početi sa čvrstom hranom?

Majka je zbunjena različitim preporukama i zanima je kada početi sa čvrstom hranom.

Pitanje:

Dobar dan. Imam bebu od 3 i po meseca. Ovo mi je prvo dete i potpuno sam zbunjena. Kod našeg pedijatra na kontroli, rečeno mi je da joj još ne uvodim čvrstu hranu jer sisa. Kada sam bila kod nutricioniste u domu zdravlja, ona je rekla da sa 4 meseca krećemo prvo sa sokom od kuvane jabuke, pa sokom od kuvane šargarepe. Na internetu sam čitala da se prvo kreće sa žitaricama, a da sokove bebe uopšte ne treba da piju do prvog rođendana. Ne znam koga da slušam. Kakvo je vaše mišljenje o uvođenju čvrste hrane bebama?

Hvala unapred,

Ivanka

stolica za hranjenje bebe
Kada početi sa čvrstom hranom?

Odgovor nutricioniste: Kada početi sa čvrstom hranom

Poštovana,

Majčino mleko sadrži optimalne nutrijente, enzime i antitela za pravilan rast i razvoj odojčeta. Ako Vaš pedijatar smatra da dete napreduje kako treba i da nema potrebe za uvodđenjem mlečnih formula, dojenje je najbolji izbor. Nemlečna ishrana se po svim preporukama nutricionista i pedijatara uvodi sa navršenih 4-6 meseci ili kada dete već može samostalno da sedi.

Prerano uvođenje nemlečne ishrane može u starijoj dobi da dovede do stvaranje alergija na hranu, intolerancija i gojaznosti. Prva hrana koja se savetuje za uvođenje je kašica na bazi pirinča, jer se pirinač dobro podnosi kod još uvek nerazvijenog digestivnog trakta odojčadi i smatra se namirnicom koja ima najmanje mogućnosti da izazove alergije.

Uvođenje hrane je uvek monovalentne tj jedna po jedna namirnica nakon 4-7 dana kako bi se otkrila mogućnost neke alergije. Po pravilu se uvodi prvo povrće poput krompira, šargarepe, pa tek onda voće poput banane i jabuke. Orašasto voće i bobičasto voće se zbog mogućnosti alergija uvode tek nakon navršenih jedne do dve godine. Najbolje je da se sa redosledom uvođenja namirnica posavetujete sa Vašim pedijatrom.

kada početi sa čvrstom hranom
Kada početi sa čvrstom hranom?

Dr Olga Ličina, klinički nutricionista

Dr Olga Ličina je autor bloga Jedi zdravo, a možete je pratiti i na Instagramu.

Nutricionisti pitanja možete postaviti i putem mejla: nutricionista@demetra.rs

Dosadašnji odgovori na PITANJA NUTRICIONISTI

Dr Olga Ličina - knjiga Ishrana u trudnoći

Pročitajte još:

Reklame

Dr Olga Ličina

Olga Ličina je doktor medicine i klinički nutricionista sa iskustvom od preko 10 godina izrade individualnih nutritivnih planova kod različitih zdravstvenih problema, kao i problema viška kilograma. Poslednjih par godina fokusirana je na odnos između emocija i hrane koje dovode do emotivnog prejedanja. Tvrdi da nijedna hrana nije zabranjena i da je u životu najbitniji balans i umerenost.

Related Articles

Back to top button