fbpx
Nutricionista

Autofagija i gorušica i bolovi u želucu

Naš čitatelj se obratio dr Olgi, kliničkom nutricionisti: šta kada se primenjuje autofagija i gorušica i bolovi u želucu se jave.

Pitanje:

Dobar dan, Olga!
Imam jedno pitanje za Vas. Naime počeo sam striktno da primenjujem autofagiju malo manje od dve nedelje 8/16 (prvi obrok u 10, poslednji u 18 časova). Posle nekoliko dana primetio sam da mi se javlja problem sa želucem, bolovi i gorušica. Ja i inače imam problem sa tim kada, recimo, duže vreme ne jedem. Zanima me da li da prekinem autofagiju jer ona možda nije za mene. Imam 52 godine.
Hvala i pozdrav.

nutricionista

Odgovor nutricioniste: autofagija i gorušica

Poštovani Gorane,

Autofagija je pokazala da je delotvorna kod nekih stanja, međutim kao i svaki drugi plan ishrane ne može biti univerzalan. Za Vas koji ste i od ranije imali probleme sa želudcem autofagija može biti kontraproduktivna. Zato je bolje da imate češće, a manje obroke, da ne konzumirate ljutu i masnu hranu, previše začinjenu i da izbegavate citrusno voće.
Ako je cilj autofagije bio da izgubite telesnu masu onda bi bilo bolje da Vam se plan ishrane bazira na kalorijskom deficitu. Pratite koliki Vam je dnevni unos kalorija i postepeno smanjujte.

Srdačan pozdrav, Autofagija i gorušica i bolovi u želucu

Dr Olga Ličina, klinički nutricionista 

Dr Olga Ličina je autor bloga Jedi zdravo, a možete je pratiti i na Instagramu.

Nutricionisti pitanja možete postaviti i putem mejla: nutricionista@demetra.rs

Ostale odgovore na pitanje nutricioniste možete pročitati OVDE!

Reklame

Dr Olga Ličina

Olga Ličina je doktor medicine i klinički nutricionista sa iskustvom od preko 10 godina izrade individualnih nutritivnih planova kod različitih zdravstvenih problema, kao i problema viška kilograma. Poslednjih par godina fokusirana je na odnos između emocija i hrane koje dovode do emotivnog prejedanja. Tvrdi da nijedna hrana nije zabranjena i da je u životu najbitniji balans i umerenost.

Related Articles

Back to top button