fbpx
Nutricionista

Dečak ima 10 godina i višak kilograma

Čitateljka je postavila pitanje nutricionisti koje bi analize trebao da uradi dečak koji ima 10 godina i višak kilograma.

Pitanje:

Poštovani,
Dečak ima 10 godina, 151 cm visok i težina 54 kg.
Već duže vreme imamo problem sa gojaznošću. Pre skoro godinu dana su nas uputili kod nutricioniste. Imao je 43 kg. Zbog situacije sa korona virusom kod nas u mestu više ne radi nutricionista. Nikakve rezultate i analize mu nisu rađene. Dobili smo savet samo da jede koliko može u dlan da mu stane ugljenih hidrata.

Hleb je maltene izbacio, a kilogramu se i dalje gomilaju.
Da li je potrebno proveriti mu neke rezultate, analize i koje? U porodici moja baka ima dijabetes tip 2. Koje dalje smernice da koristimo u ishrani dok ne budemo mogli ponovo da odemo kod našeg nutricioniste? Da li treba pregled još nekog stručnjaka?

nutricionista

Odgovor – dete ima 10 godina i višak kilograma

Poštovana,
Dete od 10 godina je još uvek u razvoju, mada po svim standardima bi morao imati 15 kg manje. Svakako treba proveriti osnovne biohemijske analize, uraditi hormonski status štitne žlezde, test opterećenja glukozom sa insulinemijom kako bi se imao bliži pregled problema. U slučaju odskakanja od normale, treba angažovati i dečijeg endokrinologa.

Pored ishrane neophodno je da se dete svakodnevno bavi fizičkom aktivnošću 45-60 minuta dnevno. Kod preporuka unosa namirnica treba voditi računa da bilo koja dijeta ne bude restriktivna tj detetu od 10 godina su neophodne 3 porcije mleka ili jogurta dnevno, dve porcije voće, dve porcije povrća i 1-2 porcije proteina. Nemojte izbacivati hleb, jer je to osnovna životna namirnica, nego povesti računa o količini tj da to bude parče uz obrok. Onda povesto računa da li unosi previše slatkiša, makar i zdrave kolače sa suvim voćem, da li je hrana previše masna, da li i voća uzima više nego što stane u šaku. Nemojte mu dozvoliti da sipa jelo dva put. Jer bilo koja namernica u prevelikoj količini može napraviti problem.  Dečak ima 10 godina i višak kilograma

Srdačan pozdrav,

Dr Olga Ličina, klinički nutricionista 

Dr Olga Ličina je autor bloga Jedi zdravo, a možete je pratiti i na Instagramu.

Nutricionisti pitanja možete postaviti i putem mejla: nutricionista@demetra.rs

Ostale odgovore na pitanje nutricioniste možete pročitati OVDE

Pročitajte još:

Midas

Dr Olga Ličina

Olga Ličina je doktor medicine i klinički nutricionista sa iskustvom od preko 10 godina izrade individualnih nutritivnih planova kod različitih zdravstvenih problema, kao i problema viška kilograma. Poslednjih par godina fokusirana je na odnos između emocija i hrane koje dovode do emotivnog prejedanja. Tvrdi da nijedna hrana nije zabranjena i da je u životu najbitniji balans i umerenost.

Related Articles

Back to top button