fbpx
Logoped

Beba od 10 meseci je rekla prve reči, ali sada ne priča

Naša čitateljka se pita da li treba da brine, naime beba od 10 meseci je rekla svoje prve reči, ali onda je prestala da priča.

Pitanje:

Dobar dan,
Moje poštovanje. Beba od 10 meseci počela je sa 9 da priča tata, dada, posle 2 nedelje i mama, a sada već dve nedelje uopšte ne priča ni ti tata, ni ti mama, ni ti bilo koju reč. Da li imam razloga za brigu? Mi joj pričamo mama, tata, ali ne ponavlja, a do pre 2 nedelje je sama pričala: mama, tata i onda je samo odjednom prestala.
Hvala unapred na odgovoru

Odgovori logopeda

Odgovor logopeda – Beba od 10 meseci je rekla prve reči, ali sada ne priča

Poštovani,
Za sada nema mesta brizi. Vaš bebac se nalazi u fazi bablinga, udvajanja slogova i na tom uzrastu je očekivano da se oglašava na način koji ste opisali.
Od toga što se trenutno ne oglašava neko vreme je bitnije da li vas gleda kada joj se obraćate, da li se smeši kada joj pričate, da li se okreće ka izvoru zvuka i prati radnju i dešavanja u prostoriji u kojoj boravi.
Ako primetite da izostaje nešto od gorenavedenog savetovala bih vas da se javite svom pedijatru i logopedu, koji će proceniti dalje da li ima potrebe za daljim specijalističkim pregledima kao što su npr. pregled sluha.

beba od 10 meseci je rekla prve reči

Marija Ranisav, logoped

Edukativni centar “Prve reči”

Sva pitanja Mariji možete postaviti na logoped@demetra.rs

Ostala pitanja o razvoju govora možete pročitati OVDE

 

Prve reci logoped s

Reklame

Marija Ranisav

Ja sam Marija Ranisav. Diplomirala sam 2009. godine na fakultetu za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju na odseku za logopediju. Tokom 2013. godine sam zavrsila edukaciju “Opšta i specifična reedukacija psihomotorike sa opštom defektološkom dijagnostikom i relaksacijom”. Svoja prve korake u radu sa decom ostvarila sam stažirajuci u DZ Zemun, u predškolskom savetovalištu. Od tada se bavim savetodavnim radom, dijagnostikovanjem i tretmanom dece predškolskog i ranog školskog uzrasta. Mama sam dva dečaka i jedne devojčice. Ako imate neka pitanja ili dileme vezano za govorno-jezički razvoj Vašeg deteta, ja sam tu da pronađem pravi odgovor.

Related Articles

Back to top button