fbpx
Logoped

Dijagnoza hipotonija

Čitaoca zanima da li dijagnoza hipotonija znači da se radi o autizmu ili je u pitanju samo kašnjenje u razvoju kod deteta.

Pitanje:

Dobar dan! Imam jedno pitanje za vas. Radi se o sinu moje sestre. Ima 3 i po godine, ne govori i ne razume govor. Neke stvari razume kao, na primer, donesi cipele – on donese ili donesi bocu vode – on donese. Ali, iako donese, imam osećaj da ne razume govor, ne gleda u oči i ponekad se odazove na ime. Dijagnostikovana mu je hipotonija i jako je motorički slab.
Zanima me da li je reč o autizmu ili kašnjenje u razvoju.
Unapred se radujem odgovoru,
Lep pozdrav!

Prvi pregled logopeda

Odgovor logopeda: Dijagnoza hipotonija

Poštovani,

Hipotonija predstavlja nizak nivo tonusa mišića. Ovo stanje utiče na celokupan prihomotorni razvoj deteta. Razvoj krupne motorike kasni od samog sedenja, stajanja hodanja pa do fine motorike u koju spada i govor. Za ekspresivan govor je neophodan dobar tonus mišića i pokretljivost istih. Zato bih vas savetovala da odete kod logopeda kako bi uključili dete u stimulativan tretman.

Mora se raditi na razvoju oralne praksije, razvijanja pokreta koji su zaduženi za izgovor. Obzirom da je narušeno i razumevanje govora logoped će raditi sa detetom i na razvoju saznajnih i perceptivnih sposobnosti. Ako bude potrebe dobićete savet da uradite i dodatne preglede koji uključuju psihologa, fizijatra, dečijeg neurologa i defektologa.
Timski pregled i dijagnostika nam daju uvid o detetovom psihomotornom, govorno-jezičkom i socioemocionalnom razvoju. Na taj način ćete dobiti pravu procenu i savet na koji način raditi sa njim i kakav će tretman biti.

Dijagnoza hipotonija
Dijagnoza hipotonija

S poštovanjem,

Marija Ranisav

Edukativni centar “Prve reči”

Sva pitanja Mariji možete postaviti na logoped@demetra.rs

Ostala pitanja o razvoju govora možete pročitati OVDE

Reklame

Marija Ranisav

Ja sam Marija Ranisav. Diplomirala sam 2009. godine na fakultetu za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju na odseku za logopediju. Tokom 2013. godine sam zavrsila edukaciju “Opšta i specifična reedukacija psihomotorike sa opštom defektološkom dijagnostikom i relaksacijom”. Svoja prve korake u radu sa decom ostvarila sam stažirajuci u DZ Zemun, u predškolskom savetovalištu. Od tada se bavim savetodavnim radom, dijagnostikovanjem i tretmanom dece predškolskog i ranog školskog uzrasta. Mama sam dva dečaka i jedne devojčice. Ako imate neka pitanja ili dileme vezano za govorno-jezički razvoj Vašeg deteta, ja sam tu da pronađem pravi odgovor.

Related Articles

Back to top button