fbpx
Logoped

Beba od 8 meseci još ne izgovara slogove

Čitateljka se obratila zbog toga što beba od 8 meseci još ne izgovara slogove i pitala logopeda da li je u pitanju kašnjenje u razvoju govora.

Pitanje:

Poštovani,
Imam bebu od 8 i po meseci. Izuzetno je aktivna, od 7. meseca puzi, po ceo dan. Pokušava da se digne na nogice uz ogradicu od kreveca, voli da se igra, okreće glavicu kada je pozovemo imenom, sve posmatra, primećuje…
Što se govora tiče, ona po ceo dan brblja nešto što zvuči kao brrrrr. Usnama to proizvodi. Oglašava se i vokalima aaaa, eeee i to sve hoće da kaže i kada se igramo sa njom, pa pričamo, a i spontano kada se sama igra.

Ono što mene zanima jeste, da li imamo neko kašnjenje, s obzirom da svuda pronalazim informacije da beba već od 6 – 7 meseci počne da udvaja slogove (ba-ba, ma-ma itd). Kod nas se to nije još uvek pojavilo.
Srdačan pozdrav!

deci treba čitati
Beba od 8 meseci još ne izgovara slogove

Odgovor: Beba od 8 meseci još ne izgovara slogove

Poštovana Kristina,
Imate jednu razigranu, aktivnu bebu koja napreduje i usvaja veštine koje su bitne za psihomotorni razvoj. Obzirom da puzi od 7. meseca (a može se očekivati i kasnije), da se diže na nogice samostalno uz nameštaj… Rekla bih da joj je motorni razvoj uredan. Opšti motorni razvoj je preduslov dobre fine motorike kao i motorike oralno-facijalne regije. Njen razvoj je preduslov za pojavu govora i dobru artikulaciju glasova.

Dobro je da se Vaš bebac oglašava, da usvaja vokale, brblja… Sledeća je faza bablinga tj. udvajanja slogova. Ona spontano dolazi kako beba uči da vlada mišićima lica i oralne regije i ovlada novim pokretima.

Možete je dodatno stimulisati tako što ćete svaki njen pokušaj da kaže nešto potkrepiti ponavljanjem i imitacijom. Stavite je u naručje okrenutu prema Vama kako bi mogla da vidi pokrete Vaših usana, jezika, obraza…i dok održava pažnju zajedno činite pokrete koje ona trenutno može da izvede. Pućenje usana, treperenje usana, ”poljubac”, plaženje jezika, otvaranje i zatvaranje usta (koje može da prati određen glas).

Varirajte u visini i jačini glasa, to bebe vole i drži im pažnju. Možete i malo masirati mišiće usana, obraza i pomoći joj prstima da npr. stavi usne u položaj za glas U.

I svaki put kada joj nameštate usnice u taj položaj izgovorite taj glas. Stalno ponavljanje istih pokreta praćen zvukom daje bebama jasniju sliku o pojmu koji želite da usvoji i njegovom značenju.
I igrajte se pred ogledalom. Neka posmatra sebe i svoje pokrete u ogledalu, tako će imati veću svest o svom telu i njegovim mogućnostima.

Za sada nema mesta preteranoj brizi, mislim da je Vaš bebac na dobrom razvojnom putu, samo joj ponudite još malo podsticaja i podrške i uživajte u stvarima koje dolaze.

Beba od 8 meseci još ne izgovara slogove
Beba od 8 meseci još ne izgovara slogove

Ako se ne bude uskoro pojavilo udvajanje slogova ili do 15 meseca prva reč sa značenjem onda je vreme da se obratite logopedu koji će proceniti govorno-jezički razvoj deteta i dati svoje mišljenje.

Marija Ranisav, logoped

Edukativni centar “Prve reči”

Sva pitanja Mariji možete postaviti na logoped@demetra.rs

Ostala pitanja o razvoju govora možete pročitati OVDE

Prve reci logoped s

Reklame

Marija Ranisav

Ja sam Marija Ranisav. Diplomirala sam 2009. godine na fakultetu za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju na odseku za logopediju. Tokom 2013. godine sam zavrsila edukaciju “Opšta i specifična reedukacija psihomotorike sa opštom defektološkom dijagnostikom i relaksacijom”. Svoja prve korake u radu sa decom ostvarila sam stažirajuci u DZ Zemun, u predškolskom savetovalištu. Od tada se bavim savetodavnim radom, dijagnostikovanjem i tretmanom dece predškolskog i ranog školskog uzrasta. Mama sam dva dečaka i jedne devojčice. Ako imate neka pitanja ili dileme vezano za govorno-jezički razvoj Vašeg deteta, ja sam tu da pronađem pravi odgovor.

Related Articles

Back to top button