fbpx
Logoped

Dete ima 4 godine i kašnjenje u razvoju

Poštovana,

Brinem za svog bratanca koji ovog meseca puni 4 godine, a koji ne priča. Kada pitam brata, kaže da su obavili sve preglede koji su u redu. Dete ide kod logopeda. Ide u vrtić. Ne jede samostalno, fiziološke potrebe ne obavlja samostalno. Rađena je magnetna rezonanca koja je u redu i još neko ispitivanje odnosno praćenje u snu (ne razumem se baš) koji je u redu. Baš sam zabrinuta.

Hvala unapred!

Odgovor logopeda

Poštovana,

Iz svega što ste naveli evidentno je da postoji kašnjenje u psihomotornom razvoju. Obzirom da je dete uključeno u logopedski tretman daje mi do znanja da su roditelji svesni problema i rade na otklanjanju istog.Ispitivanja u sklopu dijagnostike koju su radili MR iEEG su pokazali da je sve u redu, tj. da ne postoji organsk uzrok koji bi doveo za usporenog sazrevanja vašeg bratanca.
Ono što moug u ovom momentu da Vam kažem je da deca prate neke razvojne faze i ne mogu ih preskakati. Kada kasni jedna od faza, to povlači kasniju pojavu i sazrevanje ostalih veština. kašnjenje u govoru može biti uzrokovano slabim razumevanjem govora. Da bi dete produkovalo govor prvo mora da ga razume i da ima određeni broj reči koje će potom moči da produkuje i kombinuje ih u rečenicu. Govorom deca izražavaju svoje potrebe, mišljenje, emocije… tako da su deca koja imaju kašnjenje u govoru nisu u mogućnosti da kao svoji vršnjaci ukažu da im se ide u toalet, da žele nešto,  određenu igrčku …
Pre pojave govora su ograničeni na gest i neverbalnu komunikaciju. Pratite da li dete ima zajedničku pažnju i da li stupa na bilo koji način u komunikaciju sa vama i okolinom. Ako ima potrebe i trudi se da gestovim ukaže na njih, pokazuje vam prstićem, vodi vas do neke prostorije, do određenog sadržaja koji ga zanima to ukazuje na želju za razmenom informacija i dobra je podloga za azvoj ekspresivnog govora.

Dobro je svakako što su roditelj uočili problem i odveli ga kod stičnjaka. Ako je tim koji ga je pogledao utvrdio da se sve ostalo osim govora uredno  razvija, dajte mu vremena, budite mu podrška i verujte u svog bratanca. Upornim radom ćete dobiti rezultate i samo nemojte odustajati kada vidite prve pomake.

Ako imate još pitanja u vezi razvoa govora, bilo kakve nedoumice buite slobodni da mi se obratite.

Marija Ranisav, logoped

Edukativni centar “Prve reči”

Sva pitanja Mariji možete postaviti na logoped@demetra.rs

Ostala pitanja o razvoju govora možete pročitati OVDE

{loadmodule mod_custom,Logoped modul}

Midas

Marija Ranisav

Ja sam Marija Ranisav. Diplomirala sam 2009. godine na fakultetu za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju na odseku za logopediju. Tokom 2013. godine sam zavrsila edukaciju “Opšta i specifična reedukacija psihomotorike sa opštom defektološkom dijagnostikom i relaksacijom”. Svoja prve korake u radu sa decom ostvarila sam stažirajuci u DZ Zemun, u predškolskom savetovalištu. Od tada se bavim savetodavnim radom, dijagnostikovanjem i tretmanom dece predškolskog i ranog školskog uzrasta. Mama sam dva dečaka i jedne devojčice. Ako imate neka pitanja ili dileme vezano za govorno-jezički razvoj Vašeg deteta, ja sam tu da pronađem pravi odgovor.

Related Articles

Back to top button