fbpx
Logoped

Dete ima 15 meseci i ne govori ništa

Majka se obratila logopedu jer dete ima 15 meseci i ne govori ništa, te je zanima da li je vreme da dete vodi kod logopeda.

Dete ne zna nijednu reč

Poštovana Marija,

imam jedno pitanje vezano za moje dete koje ima 15 meseci i ne govori jos apsolutno ništa, ni mama, ni tata ni baba.
Ne brinem se još jako jer vidim da nas sve razume što mu govorimo. Dodaje mi stvari koje mu kažem ali koga god sam pitala od prijateljica i rođaka, sve su mi rekle da su njihova deca u tom uzrastu govorila makar 2 reči – mama i baba ili tata. 
On se često igra da priča na telefon i to galami na sav glas ali bez ijedne određene reči.
 
decija psihologija i mentalno zdravlje 3
Da li treba da se brinem i da vodim dete kod logopeda? I ako može savet kako da ga stimulišem da progovori? Dosta se trudim da mu pričam i objašnjavam i vidim da brzo uči neke stvari ali da li ima još nešto što bi pomoglo u tom procesu? I kada je vreme je brigu?
 
Hvala unapred i srdačan pozdrav,
Daniela
Sta kada otkrijete da imate HPV 1

Odgovor logopeda: Dete ima 15 meseci i ne govori ništa

Poštovana Daniela,

Deca oko prve godine života počinju da usvajaju prve reči, da imenuju osobe i predmete iz svoje okoline. Pre toga je faza gukanja i “bablinga” tj. udvajanja slogova koji još uvek nemaju svoje značenje. Pošto vaše dete ima 15 meseci bilo bi očekivano da se prve reči sa značenjem već pojavljuju. Jako je bitno što ste naveli da mu je razumevanje uredno tj. da razume šta mu vi pričate.

Pokušajte da stimulišete dete sa slikovnicama gde su nacrtane životinje, tako što ćete imitirati zvukove tih životinja. Na primer, kako laje kuca – AV, AV; kako mjauče maca – MAU,MAU… Onomatopeja je pravi i zanimljiv način da stimulišete dete da vas imitira. Takođe, imitirajte zvukove oko sebe( bibi ide auto,eeee plače beba…) Obraćajte se detetu tako da vas gleda u lice i vidi pokrete vaših govornih organa. Takođe, ako dete produkuje bilo koje slogove, ba,pa,ma,ta… ponavljajte za njim podstičući ga da nastavi da produkuje te glasove. Ponavljajte određeni broj sličica i knjižica, pa onda uvodite nove.

Ako se još par meseci ne pojave prve reči savetujem da proverite sluh deteta. I naravno, odlazak kod logopeda koji će vas dodatno uputiti kako ćete najbolje stimulisati govorno-jezički razvoj vašeg deteta ili predložiti logopedski tretman.
Tu sam za sva ostala pitanja.

Dete ima 15 meseci i ne govori ništa
Dete ima 15 meseci i ne govori ništa

Pozdrav,

Marija Ranisav, logoped

Edukativni centar “Prve reči”

Sva pitanja Mariji možete postaviti na logoped@demetra.rs

Ostala pitanja o razvoju govora možete pročitati OVDE

Reklame

Marija Ranisav

Ja sam Marija Ranisav. Diplomirala sam 2009. godine na fakultetu za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju na odseku za logopediju. Tokom 2013. godine sam zavrsila edukaciju “Opšta i specifična reedukacija psihomotorike sa opštom defektološkom dijagnostikom i relaksacijom”. Svoja prve korake u radu sa decom ostvarila sam stažirajuci u DZ Zemun, u predškolskom savetovalištu. Od tada se bavim savetodavnim radom, dijagnostikovanjem i tretmanom dece predškolskog i ranog školskog uzrasta. Mama sam dva dečaka i jedne devojčice. Ako imate neka pitanja ili dileme vezano za govorno-jezički razvoj Vašeg deteta, ja sam tu da pronađem pravi odgovor.

Related Articles

Back to top button