fbpx
Bebi kolica

Inovacija u svetu kolica – najlakši modeli kolica

„Pocket“ kolica

Pored standardnih višepoložajnih kolica, sistema 3 u 1 i 2 u 1 kolica, zatim kišobran ili letnjih kolica pojavila se potpuno nova grupa kolica, takozvana „pocket“ kolica. Za sada ne znam kako bih ovaj tip kolica nazvala na srpskom jeziku, ali je ideja upravo to da budu najmanji model kolica i najlakši za upotrebu. Obzirom da sam već pisala o tome da ne postoje idealna kolica za bebu, moram odmah napomenuti da ćete napraviti brojne kompromise ako se odlučite za ova kolica.

Sve je počelo od Pockit modela, koji je zaista minijaturan, izdržljiv, ali za bebe nakon 6 meseci. Za moj pojam su preskupa i uglavnom bespotrebna, ali o njima drugom prilikom. 

Smatram da je najlakše da budućim roditeljima objasnim u jednoj rečenici kakva su neka kolica, ako ih uporedim sa određenom markom automobila. Da su „pocket“ kolica automobil, ona bi bila Smart za dvoje – simpatična, moderna, za gradsku vožnju, nedovoljno komforna i skupa za to što nude.

cam curvi kolica

Imajte na umu da je mala težina kolica (između 3,5 i 6 kg) napravljena delom na uštrb stabilnosti, zatim su uglavnom nešto uža i kraća od standardnih, imaju manje točkove što opet rezultira da ćete ih teško gurati što beba bude teža i ako teren nije idealno ravan. Pogledajte i neke modele klasičnih kolica, koja jesu teža, ali na prvi pogled možete uočiti šta nude u odnosu na ove lake modele – na primer, Cam Minuetto i Chipolino Ritmo.

SAVET: Kada probate kolica u radnji, svaka će prazna biti laka za upravljanje. Probajte da upravljate njima kada imaju par kilograma tereta. Imajte na umu da ćete voziti u njima minimum 5 kilograma, a vremenom i preko 15kg (beba + torba sa bebinim stvarima + namirnice i druge stvari koje smestite u korpu od kolica). 

Razlika između „pocket“ i kišobran kolica

„Pocket“ su uglavnom jednostavnija i lakša od kišobran modela, lakše se sklapaju i imaju manje dimenzije. Kada je u pitanju sklapanje, uglavnom se sklapaju u kocku ili mali pravougaonik, ne u kišobran, te je to i jedna od osnovnih razlika. Druga je da uglavnom imaju spojene ručke za voženje, što im opet daje prednost u odnosu na kišobran kolica kojima je jako teško upravljati jednom rukom kada je beba unutra.

Razlikuju se po tome što mahom imaju nulti položaj, pa su deklarisana za bebe od rođenja. Kišobran kolica su mahom namenjena bebama nakon navršenih 6 meseci.

Sličnost je u tome što su oba modela tanjeg materijala, neudobnija za duže vožnje, za male bebe su često neudobna zbog dizajna, a većim bebama će ubrzo početi da vise noge dok spavaju ili će prerasti sedište u visinu/širinu.

brevi minilarge kolica

Razlika između „pocket“ i klasičnih kolica

„Pocket“ kolica su deklarisana od 0-36 meseci i trebalo bi da zamene klasična koja su po pravilu teža od 3 do 7-8 kilograma. Ali, realnost je da to nije moguće. Prosto je ako logično razmislite jasno da je nemoguće da kolica od 5-6 kilograma sa bebom od 10-ak kilograma budu laka za upravljanje bez odgovarajućih točkova. Da bi se napravio kompromis i uspela da se proizvedu kolica moralo je da se štedi i na prostoru i na brojnim drugim prednostima koja vam nude klasična kolica, a to je pre svega udobnost.

Kome su namenjena „pocket“ kolica?

Ovaj model je zapravo zamišljen kao rezervna kolica. Idealno bi bilo da mama ima svoj automobil, pa ubaci ta kolica koja joj je lako da nosi, sklopi i izvadi u gepek. Onda kada se odveze sa bebom od tačke A do tačke B izvadi kolica i prošeta kratko sa bebom.

Nažalost, realnost je da je preskupo kupovati još jedna, a posebno kolica od 130 ili 150 evra da biste ih koristili povremeno. Da li bih nekada kupila ova kolica? Rado. Sa nekim viškom novca, kada beba bude malo veća kupila bih ova kolica. Takođe bih im dala prednost u odnosu na kišobran kolica, koja imaju brojne nedostatke.

Chicco OhLaLa kolica

Cena „pocket“ kolica

Kada počnete da tražite kolica, ovi modeli su nešto što će se izdvojiti, a i u prodavnicama meni upravo ovako nešto nude, kada spomenem ograničen budžet. Glavni argument ZA prodavcima je da su prilagođena za bebe od rođenja u odnosu na brojne „kišobran“ modele koji to nisu.

Ovi modeli kolica se uglavnom kreću između 100 i 200 evra na našem tržištu.

Imajte na umu da, ma kako izgledalo, novorođenčetu neće biti najudobnije u njima. To i sami možete uporediti u bilo kojoj prodavnici. Iako neki proizvođači nude muf za noge, beba je u njima prilično otvorena, pa bih savetovala korišćenje napolju tek bebama nakon šest i više meseci.

Uz njih nećete dobiti torbu za bebine stvari, često ni zimski muf za noge, zaštitu za kišu, držač za flašice i brojne druge dodatke koje pojedini modeli kolica nude. Dobra strana ovih kolica je što se tenda uglavnom skroz spušta, pa nema potrebe za kupovinom suncobrana.

full

 

Prednosti ovih kolica

  • Mala težina
  • Lako sklapanje
  • Prilagođena od rođenja do tri godine
  • Imaju veliku nadrstrešnicu
  • Imaju prečagu 

Mane “lite” kolica

  • Mali točkovi
  • Nedovoljno udobna
  • Teška za upravljanje van trotoara i tržnih centara
  • Nema mogućnosti da beba gleda u mamu
  • Skupa za ono što nude

Tamara Petkovi 1

Reklame

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button