fbpx
Zaposlena mama

Snežana Šundić Vardić: Vreme se ne vraća

Čime si se bavila pre rođenja dece? Kako je izgledao jedan tvoj dan?

Snežana Šundić Vardić je bila gost portala ove nedelje. Pre rođenja dece gradila sam karijeru u jednoj multinacionalnoj kompaniji I dan je bio 100% posvećen poslu I kada to kažem mislim bukvalno. Uporedo sam završavala fakultet I tražila idealan posao za mene

Kada si počela da radiš nakon porođaja?

Radila sam do samog porođaja, u petak sam imala petosatni sastanak sa stomakom koji mi je pritiskao bešiku, a u ponedeljak sam se porodila I nakon prvog porođaja, vratila sam se na posao posle samo četiri meseca. Jednostavno, tako je sistem diktirao pravila. Nakon rođenja drugog deteta, već sam bila u drugoj kompaniji I mogla sam da iskoristim 12 meseci za negu deteta.

Kako si odlučila da pokreneš portal i osnuješ udruženje?

I prvo I drugo dete su atopičari. Sa jednim sam se borila sa inhalacionim alergijama I astmom, opstrukcijama I inhalacijama, a sa drugim sa atopijskim dermatitisom I alergijom na hranu I alergijskim reakcijama uzrokovanim hranom. Ideja da pišem o tome, prvo na blogu, krenula je kada osnovno ljudsko parvo deteta da se normalno hrani u vrtiću nije ispoštovano. Pisala sam, gostovala na drugim blogovima, dobijala pisma podrške I drugih mama koje sui mala sličnih problema I uspela nakon godinu dana da obezbedim detetu hranu u vrtiću.

Tada sam shvatila da je blog prevazišao sebe I da je potreba da se o tome piše I priča mnogo veća I osnovala sam portal. Onda je krenulo povezivanje sa osobama koje imaju alergiju na hranu, ali I druga oboljenja sa ograničenjima u ishrani, pre svega celijakija I druge autoimmune bolesti koje isključuju na prvom mestu gluten, a onda I mlečne proteine.

Ideja za pokretanje Udruženja, prvog Nacionalnog udruženja za pomoć I podršku osobama sa alergijama, celijakijom I ostalim autoimunim bolestima sa ograničenjem u ishrani, krenula je organizovanjem humanitarnih kulinarskih radionica. Prva radionica koju sam organizovala bila je posvećena deci. Deca su boravila u 100% allergy safe okruženju, sama pravila kolačiće bez alergena i ukrašavala keksiće od dozvoljenih namirnica.

Kada sam videla sreću dece koja su po prvi put imaju priliku da se nalaze u kontaktu sa hranom, a da im je sve dozvoljeno, shvatila sam da je to moj put. Okupila sam tim I za par meseci smo organizovali nekoliko kulinarskih radionica za decu I za odrasle na kojima smo zajedno učili, razmenjivali iskustva I ideje kuvanja hrane bez alergena.   

Još jedna novina je Besplatno savetovalište o atopiji koje se otvara 12.12.2018. godine. Više o tome možete pročitati OVDE!

Odlučila si se da se upustiš u avanturu pravljenja ozbiljnog. portala, koji je prvi tog tipa kod nas. Uspela si da dosta pomeriš tržište, probudiš korisnike, ponudiš im nov način edukacije i sve ih povežeš. Koliko je to bilo teško izvesti pored dvoje dece?

Hvala ti na lepim rečima. Pa, bilo je izazovno, u najmanju ruku. Ja sam tip majke koji ne voli da miruje, kako sa decom tako I u poslu. Stalno učim I imam potrebu da se razvijam, tako da je dan ispunjen obavezama za mene kreativan dan. Uspevam nekako uz pomoć I podršku saradnika, prijatelja I baka I deka, naravno.

Čime se sve baviš trenutno, kada je posao u pitanju?

Pored toga što vodim portal, ja sam pre svega copywriter I Social media manager, odnosno marketing menadžer za društvene mreže za kompanije različitih profila. Takođe radim u jednoj nevladinoj organizaciji kao marketing konsultant.

Tamara Petković i Snežana Šundić Vardić
Tamara Petković i Snežana Šundić Vardić

Ko čuva decu kada imaš poslovne obaveze?

Kada se desi da nije moguće obaveze završiti kada su deca u vrtiću I školi, tu su tata, pre svega, baka I deka, uskaču I prijatelji. 

Kako usklađuješ posao koji obavljaš kod kuće sa decom?

Obzirom da sam freelancer I da sama organizujem svoje vreme kada je posao u pitanju, sve obaveze I sastanke uglavnom uspevam da prilagodim vremenu kada su deca u vrtiću ili školi.

Da li stižeš da se baviš kućnim obavezama pored dece i obaveza?

Naravno, to nas uvek čeka. Ručak, veš, sređivanje. Imam sreću da nam ponekad bake skuvaju ručak I od skoro imam I jednu Milenu koja nam pomaže oko higijene stana.

Vi imate veoma specifičnu situaciju, kada je ishrana deteta u pitanju. Kako se organizuješ kada je u pitanju planiranje obroka i priprema istih?

Sada, kada smo definitivno dijagnostikovali sve alergene iz hrane (dok su mali, dijagnostika je otežana a situacija često promenljiva kada su alergeni u pitanju) I kada sam upoznata sa svim opcijama I zamenama u namirnicama, jednostavno je. Dešava se I sada kada pripremam palačinke da ih spremam na 3 različita načina, od 3 vrste brašna, a onda I kombinacijom ostalih namirnica, ali nakon 5 godina života sa alergijom na hranu – sve je rutina.

Kako vidiš svoj poslovni put u narednim godinama?

Imam osećaj da je ovo momenat koji moram iskoristiti kada je karijera u pitanju. Pokrenula sam nešto potpuno drugačije i novo kod nas i sada se sve kockice samo slažu I novi putevi otvaraju. Sada je na meni da sastavim sve u jednu celinu I napravim projekte koji će mnogima pomoći.

Da li ljudi iz tvog okruženja shvataju ozbiljnost projekta koji si pokrenula i koliko je tu truda i vremena uloženo?

Iskreno, ne. Svedoci smo u mnogim primerima uspeha da te više cene negde preko nego u svom komšiluku. Ali verujem I da će I to doći na svoje.

Da li misliš da ti je bilo lakše dok si imala sasvim drugačiju karijeru od ovoga što sada radiš?

Možda bi mi bilo lakše, ali ovo je moj put.

Kada si se prvi put odvojila od deteta na više od 2-3  dana?

Bilo je to sedam meseci nakon porođaja kada sam išla na poslovnu konferenciju u inostranstvo. Bilo je suza, ali oboje smo uspeli.

Snežana Šundić Vardić
Snežana Šundić Vardić

Koji savet bi dala mamama koje uskoro treba da se vrate na posao?

To su izazovi pred kojim sam I ja svakog dana. Karijera jeste važna, da, ali samo kada ne zapostavljamo nijedan segment privatnog života. Vreme se ne vraća, trudite se da ga maksimalno iskoristite sa vašim detetom, ne zapostavljajući ni sebe.

Tekst: Tamara Petković

Foto: privatna arhiva (zabranjeno svako korišćenje)

Pročitajte šta o usklađivanju poslovnog i privatnog kažu druge mame – KLIK

Reklame

Related Articles

Back to top button