fbpx
Zaposlena mama

Milica Đokić: Posao neće stati bez vas

Dok svi uživamo u letnjim mesecima, neke mame ovih dana razmišljaju kako će se od septembra razdvojiti od svojih mališana koji kreću u predškolske ustanove i vratiti svojim poslovnim obavezama. O tome kako se snašla u ulozi mame i zaposlene žene, priča nam Milica Đokić. Ona je majka šestogodišnjeg dečaka i zaposlena na veoma odgovornoj poziciji. Stoga je prva žena, koja nam se ove godine predstavlja u rubrici Zaposlena mama.

Čime ste se bavili pre rođenja deteta? 

Kako je izgledao jedan vaš dan?

Pre nego što sam se ostvarila u najvažnijoj ulozi u mom životu, vodila sam korporativne komunikacije izdavačke kuće Color Press Group i bila sam potpuno posvećena poslu. Neretko za mene kolege kažu da sam “živela” posao. Poslovne obaveze bile su raspoređene tokom čitavog dana i večeri jer su česti odlasci na događaje sastavni deo posla.

Gde ste trenutno poslovno angažovani?

I dalje sam u istoj kući, punih 12 godina, što je danas retkost. Color Press Group je privatna firma koja izdaje preko 100 magazinskih naslova u Srbiji i regionu, organizujemo brojne konferencije i događaje a imamo i mnogo čitanih online portala. Trenutno sam angažovana u mom omiljenom magazinu “Lepota i zdravlje” za koji radim promociju i neskromno smem da kažem da, već 7 godina, organizujem najbolju žensku konferenciju u regionu – “Pro Femina”.

Milica Đokić - sin

foto: Jakov Simović

Kada ste počeli da radite nakon 

porođaja?

Nakon 4 meseca počela sam da radim ali mislim da sam pogrešila, kada bih ponovo ostala u drugom stanju, sigurno bih nakon porođaja iskoristila makar godinu dana porodiljskog odsustva i posvetila se bebi. To je prirodno i potrebno svakoj ženi, da se vrate hormoni u normalu, da ponovo zavolite svoje telo, da brinete o bebi tako što ćete biti uz nju a ne da se preko telefona raspitujete kod bake ili dadije kako je, da li je bljucnula, koliko puta je podrignula itd. Nažalost, usled nestabilne finansijske situacije i nezaposlenosti, mnoge žene su prinuđene da se vrate sa porodiljskog što pre kako bi sačuvale svoje radno mesto.

Da li vam dete ide u predškolsku 

ustanovu ili ga neko čuva kada radite?

Moj sin ima 6 i po godina i u septembru kreće u školu. Od 3. godine ide u vrtić “Pčelice” na Novom Beogradu i zaista smo imali sreće jer je vrtić odličan, bave se decom na pravi način, podstiču im kreativnost, individualnost i kritičko mišljenje ali ističu i važnost timskog duha, drugarstva i zajednice.
Pre nego što je krenuo u vrtić čuvala ga je predivna devojka Ivana, sa kojom se i dalje viđamo i družimo.

Kako usklađujete posao koji obavljate 

kod kuće sa detetom?

Imam pomoć oko spremanja, kuvanja i peglanja pa sam uglavnom svako popodne sa sinom na nekom igralištu ili sportu. To je naše vreme, sve do večeri kada ga uz priču uspavljujem.

Da li stižete da se bavite kućnim 

obavezama pored deteta i posla?

Ja sam neko ko nered ne podnosi ali mi se čini da sve to pospremim usput i pošto imam pomoć oko krupnijih stvari, to me zaista ne opterećuje. Za sve treba imati meru pa ne treba ni zapustiti kuću ali ne treba joj ni robovati. Važnije je da na lep način iskoristimo dan, da nam neko dođe ili da odemo da se družimo sa prijateljima.

Milica Đokić
foto: privatna arhiva

Da li stižete da se bavite i spremanjem obroka?

Već 10 godina sa nama je naša domaćica Mira koja nam kuva divne čorbice, pasulj, punjenu papriku, sva domaća jela bez kojih ne mogu da zamislim dan i kuhinju. Volela bih da imam više vremena za pripremu hrane, pogotovo kad odem kod prijateljica koje su čarobnice u kuhinji i naprave neverovatne domaće njoke ili izvrsne torte.
Pošto je moja mama u Novom Sadu, ona ne dolazi često, tako da bez Mire ne bih mogla. Svaka zaposlena žena treba da ima nekoga na koga može da se osloni i ko može da uskoči u vanrednim situacijama.

Kako vam se čini, da li je lakše biti majka sa fiksnim radnim vremenom ili je fleksibilno radno vreme bolja opcija?

Kako kada, nekad je bolje fiksno radno vreme jer sve odradite dok vam je dete u vrtiću pa se posle posvetite samo njemu. Fleksibilno radno vreme ima prednosti ali mu je mana ta što se ono nikada i ne završi pa najčešće radite čitav dan a to i ne primetite jer ugrabite vreme za frizera, kozmetičara, nabavku i odlazak do hemijskog čišćenja. Moj sin sve slabije podnosi moje poslovne telefonske razgovore nakon radnog vremena a oni se svakodnevno događaju.

foto: najava za Kids Fashion Selection
foto: najava za Kids Fashion Selection

Kada ste se prvi put odvojili od deteta 

na više od par sati?

Posle 4 meseca kada sam počela da radim ali smo prvih godina išli zajedno čak i na poslovna putovanja. Najteža mi je bila prva noć bez njega a sada on sam odlazi i na rekreativnu nastavu po 7 dana tako da sam se i na to navikla. Mada, najviše volim kada je on blizu mene. Tada sam spokojna i srećna.

Koji savet biste dali majkama koje 

uskoro treba da se vrate na posao?

Ako ne morate da se vratite čim pre na posao, iskoristite svaki dan sa vašim novim članom porodice. Nikada nećete to vreme moći da nadoknadite a najčešće sve ono što mislimo kada se vraćamo na posao, da bez nas sve staje i da smo na poslu neophodni, nije tačno, sve će teći svojim tokom, jedino biće kome ste tada i zauvek neophodni je vaše dete.

Tekst: Tamara Petković

Naslovna fotografija: Miloš Lužanin za Bazar

Pročitajte šta o usklađivanju poslovnog i privatnog kažu druge mame – KLIK

Reklame

Related Articles

Back to top button