fbpx
Zaposlena mama

Katarina Gaj Isakov: Ništa bez planera

O kreativnosti, neodustajanju od hobija i uklapanju posla sa decom

Gošća portala Demetra ove nedelje je Katarina Gaj Isakov, profesor engleskog jezika i u slobodno vreme vodi blog sa kreativnim projektima. Katarina je mama dve devojčice. Ana ima četiri, a Mikaina jednu godinu. Ova mama je sama šila mnoge unikatne venčanice, a svakodnevno bezrezervno deli savete o šminkanju i nezi kože na društvenim mrežama.

Katarina Gaj Isakov

Da li ste na isti način obavljali posao pre rođenja dece? Kako je izgledao jedan vaš dan?

Moj posao je dosta energičan i zahteva mnogo osmeha i fizičke spreme. Radim sa decom i tinejdžerima najviše. Predajem engleski jezik u porodičnoj školi stranih jezika “Happyland” u Zemunu. Pre dece imala sam više energije i sna. To što sam često neispavana i prehlađena, uticalo je najviše na nivo energije na mojim časovima.

Pošto radim posle podne, jedan moj dan izgleda tako što odmaram pre podne ili obavljam neke standardne stvari po kući. Kako sada imam 2 ćerke, od kako ustanem ujutru do ponoći, imam utisak da ne stajem. Umesto odmaranja radim i jurim po kući i oko dece i onda se u 17h spakujem i nastavim da radim u školi.

Katarina Gaj 8

Kako sada izgleda vaš primarni posao? Oko čega ste još poslovno angažovani?

U slobodno vreme pišem blog, šijem venčanice, crtam ilustracije i pokušavam da razvijem svoj Youtube kanal na kojem bih predstavljala zanimljive kreativne projekte. Moj primarni posao je ove godine malo podnošljiviji jer sam odbila časove starijih đaka, koji se održavaju do 10 uveče. Sa bebom koja ne spava tokom noći veoma mi je naporno izdržati od 7 ujutru do 10 uveče.

Katarina Gaj 6

Kada ste počeli da radite nakon porođaja?

Nakon što mi se završilo porodiljsko odsustvo.

Da li deca idu u predškolsku ustanovu? Da li mimo toga nekada imate pomoć u vidu bake, deke ili dadilje?

Starija ćerka je iznenada i neočekivano dobila mesto u državnom vrtiću i presrećna sam. Veoma je društvena i falilo joj je socijalizacije. Da, pomažu nam bake mnogo zaista, ne znam kako bismo preživeli sve bez njih. Uvek su tu da ih pričuvaju.

Kako usklađujete posao koji obavljate kod kuće sa decom?

Imam planer u koji veče pre smišljam i upisujem sve obaveze. Kada ne ispunim neku, prenosim je na sledeći dan. Zbog nespavanja, glava mi ne radi i ako, na primer, ne napišem da treba meso da se odledi ili ručak da se stavi, ručka nema. Dakle, nema improvizacije, sve mora da se upiše. Spremam časove kod kuće dok uspavljujem bebu na leđima u nosiljci. Kada spremam pesmice, beba uživa i đuska. Kada starija ćerka nije u vrtiću, onda zajedno đuskaju uz pesmice.

Katarina Gaj 7

Da li stižete da se bavite kućnim obavezama pored dece i posla?

Pa, stižem, ali nisam zadovoljna. Primećujem da kuća nije onako dubinski očišćena i trenutno sam u potrazi za nekim ko bi mi možda jednom u 3 meseca “oprao” ceo stan. Dakle, tražim stručnu pomoć. Kućni poslovi me iscrpljuju I, moram priznati, često deprimiraju. Jer, kada se primiri sve, možda završim sve obaveze za posao i beba spava… Umesto da malo sednem, odmorim ili nacrtam nešto, ja moram recimo da perem sudove ili usisam.

Da li stižete da se bavite i spremanjem obroka?

Da, pravim sve obroke. Jedno vreme smo imali neku izuzetno povoljnu varijantu keteringa koja mi je mnogo značila, ali je moj muž promenio posao, tako da tu opciju sada nemamo. Pravimo spisak 3 jela u nedelju i kuvam svaki drugi dan neko jelo koje traje 2 dana, za bebu još uvek zasebno kuvam.

Kako vam se čini, da li je lakše biti majka sa fiksnim radnim vremenom ili je fleksibilno radno vreme bolja opcija?

Čini mi se da obe opcije imaju mane i vrline. Meni lično odgovara da bude fiksno i da to bude onda neka tačka oko koje sve organizujem.

Kada ste se prvi put odvojili od deteta na više od par sati?

Oko 6 meseci rekla bih i sa jednom i drugom.

Koji savet biste dali majkama koje uskoro treba da se vrate na posao?

Kupite planer! Hahaha…

Katarina Gaj 4

Tekst: Tamara Petković

Fotografije su privatno vlasništvo Katarine Gaj Isakov

Pročitajte šta o usklađivanju poslovnog i privatnog kažu druge mame – KLIK

Reklame

Related Articles

Back to top button