fbpx
Zaposlena mama

Ivana Jenić Komljenović: Posao je dobar razlog da oprete kosu i našminkate se

Ivana Jenić Komljenović je po struci menadžer za odnose sa javnošću, ali je pre svega stalno zaposlena u sektoru koji se bavi ekologijom. Pored toga bavi se i marketingom na društvenim mrežama. Živi u Boru. Mama je dvoje dece i ne krije da svakodnevno uživa najpre kada vreme provodi sa njima.

Čime si se bavila pre rođenja dece? Kako je izgledao jedan tvoj dan?

Pre rođenja dece bavila sam se istim poslom kao i danas. Duži niz godina radim na poslovima u oblasti ekologije, a radno vreme od 7 do 3 u većini firmi u našem gradu, Boru, pruža mi puno slobodnog vremena. Pre dece, to vreme koristila sam za druženje sa prijateljima, uživanje sa suprugom i česte odlaske na naše omiljeno Borsko jezero. Povremeno je bilo i radnih vikenda, kako bi se neki rokovi ispoštovali, ali mi u to vreme, bez dece, to i nije predstavljalo neki problem.

Čime se sve baviš trenutno, kada je posao u pitanju?

Trenutno sam zaposlena u službi ekologije u Rudarsko topioničarskom basenu Bor, gde se bavimo gorućim problemima u oblasti zaštite životne sredine, a obzirom da sam po struci diplomirani menadžer za odnose s javnošću, pored redovnog posla, privatno, bavim se i marketingom na društvenim mrežama.

Kada si počela da radiš nakon porođaja?

Imala sam tu sreću da sam, kada je Vujadin napunio godinu dana, ponovo ostala trudna. Zbog visokorizičnih trudnoća i povećanog krvnog pritiska, obe trudnoće sam provela na bolovanju. On je sa nepune dve godine, nedugo nakon što se rodila Anđelija, krenuo u vrtić. Tada sam sa prilično mirnom bebom kod kuće, uspela da se ponovo posvetim struci. Bila sam polaznik nekoliko online predavanja vezanih za marketing i odnose s javnošću a ubrzo sam počela i da vodim nekoliko stranica na društvenim mrežama. Kada je Anđelija napunila godinu, krenula je u vrtić a ja se vratila svom redovnom poslu u kompaniji RTB Bor.

Ko čuva decu kada imaš poslovne obaveze?

Oboje bez većih problema i sa velikom radošću idu u vrtić, što nam značajno olakšava život,  a kada su u pitanju poslovne obaveze van radnog vremena, onda su za čuvanje zaduženi, na prvom mestu tata a zatim i bakadeka servis.

Kako usklađuješ posao koji obavljaš, hobi i decu?

Posao i decu uklapam bez većih problema, za hobi, za sada nemam vremena.

{loadmodule mod_banners,Banner google u članku}

Da li stižeš da se baviš kućnim obavezama pored dece i posla?

Kućni poslovi su poslednji na mojoj listi prioriteta. To znači da ću pre izaći sa decom u parkić ili šetnju, nego ostati kod kuće zbog usisavanja ili spremanja ručka. Kada njihove potrebe budu zadovoljene, a oni dovoljno umorni da zaspe ili se zaigraju sami, onda se posvetim sakupljanju loma i groma 

Kada stižeš da se baviš planiranjem ishrane i spremanjem obroka?

Kao što sam već napomenula, kućni poslovi mi nisu prioritet ali volim da deca uvek imaju da pojedu nešto “kuvano” za ručak. Zato kuvam za 2-3 dana unapred, često uskoči i moja mama, ali obzirom da i ona radi, nije nam strana kupovina gotovih jela.

Da li volela da imaš posao koji ne iziskuje radno vreme? Nešto što bi lakše mogla da uklapaš sa decom?

To zvuči primamljivo. U suštini, bitno je da je posao dinamičan, što u mom slučaju i jeste, zbog čestih obilaska terena.

Šta misliš, da li ti je lakše što radiš primarno posao sa fiksnim radnim vremenom?

Sa jedne strane da, sa druge ne jer postoje situacije kada bih volela da sam “sama svoj šef”, npr kada su deca bolesna ili kada bih da isplaniram neko putovanje. 

Ivana Jenić Komljenović
Ivana Jenić Komljenović
Kada si se prvi put odvojila od dece na više od 2-3 sata?

Kada je Anđelija imala 7 meseci a Vujadin 2,5 god, otišla sam poslom u Beograd na sajam kozmetike u Delta city-u, ostala 1 ceo dan i ne mogu reći da mi nije prijalo. Mada se često desi da ih moji roditelji pričuvaju na par sati kako bi smo nas dvoje popili negde kafu na miru. Posle 2 sata provedenih bez njih, trčećim se korakom vraćam jer mi već nedostaju. Inače je ovo win win win situacija, uživaju i deca, i baka i deka, ali i mi.

Koji savet bi dala mamama koje uskoro treba da se vrate na posao?

Uživajte u vremenu provedenom na poslu. Verujte mi, bolje ćete se organizovati nego što možete i da zamislite. Imate dobar razlog da operete kosu, koliko god banalno zvučalo, ustanete ujutro, našminkate se i lepo obučete. Prijaće vam da radite nešto drugo i okružite se odraslim ljudima.

Tekst: Tamara Petković

Foto: privatna arhiva (zabranjeno svako korišćenje)

Pročitajte šta o usklađivanju poslovnog i privatnog kažu druge mame – KLIK

 

Reklame

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button