fbpx
Zaposlena mama

Iskra Brajović: Ne odbijajte pomoć nikoga ko želi da vam pomogne

Mlada glumica, Iskra Brajović, za naš portal pričala je o tome kako je uspela da se vrati obavezama u pozorištu, nepuna četiri meseca nakon porođaja. Ona je mama Ines, koja će uskoro napuniti dve godine. 

Kako je izgledao tvoj dan pre rođenja bebe?

U porodilištu, zabrinuto i uspaničeno. Ines je pregurala termin skoro pune dve nedelje. Lekari su me pripremali za carski rez. Međutim, ona je ipak došla na svet prirodnim putem, noć pred zakazanu operaciju.

Čime se sve baviš trenutno, kada je posao u pitanju?

Sada će, uskoro, krenuti sezona u pozorištu. Igram u četiri predstave, a nadam se da će se emitovati epizoda Maminih sinova koju sam snimila pre nekoliko meseci.

Kada si počela da radiš nakon porođaja?

Počela sam da radim kada je Ines imala nepuna četiri meseca. Kako nemam stalno zaposlenje, morala sam da se vratim u svoje uloge jer bi bilo pitanje do kada bi me one čekale.

Ko čuva Ines kada imaš poslovne obaveze?

Moja mama.

Kako usklađuješ posao koji obavljaš kod kuće sa detetom?

U početku je baš bilo teško. Ali, opet pominjem moju mamu. Imala sam sreće da mi prvih mesec dana dolazi svaki dan. Tako da smo uspeli da se organizujemo dobro. Sada Ines i ja funkcionišemo odlično kada smo same

Da li stižeš da se baviš kućnim obavezama pored deteta i posla?

Stižem. Na primer, pre podne mi je uvek slobodno, a i ja sam dosta brza, tako da ne dozvoljavam da stanom zavlada nered.

Da li imaš vremena da pripremaš hranu za vas?

Moram. Ines ne voli da jede kupovno, tako da moram da joj kuvam svaki dan. Uz to, pošto sam je do skoro (21 mesec) aktivno dojila, pazila sam na to da i sebi kuvam kvalitetnu hranu koju će Ines dobijati preko mleka. Nije mi to teško. Nisam možda najbolja kuvarica na svetu, ali volim da kuvam.

Da li misliš da je prednost to što nemaš klasičan posao sa fiksnim radnim vremenom?

Jeste, jer su ta odvajanja trajala samo dvatri sata. Ne znam kako bih da sam odmah morala da odem na 8 sati od četvoromesečne bebe.

Iskra Brajović
Iskra Brajović

Kada i da li odvojila od deteta na više od 2-3 sata?

Pre dvadesetak dana, prvi put. Poslom sam putovala u Zagreb, na tri dana. To nam je obema bilo vatreno krštenje. Na sreću, prošlo je bolje nego sto sam očekivala.

Koji savet bi dala mamama koje uskoro treba da se vrate na posao?

Da ne odbijaju pomoć nikoga ko se nudi – sestra, mama, svekrva… I da pokušaju da ne prekidaju dojenje, mi smo izgurale 21 mesec, i zbog toga mi se Ines nijednom nije razbolela, to je zaista najbolji način da održite bebin imunitet.

Tekst: Tamara Petković

Foto: privatna arhiva (zabranjeno svako korišćenje)

Pročitajte šta o usklađivanju poslovnog i privatnog kažu druge mame – KLIK

 

Reklame

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button