fbpx
GinekologijaNegaStil ŽivotaZdravlje

Zašto svrbe bradavice na grudima? Ovo je 10 mogućih razloga

Pored toga što grudi mogu da bole, često se žene pitaju zašto svrbe bradavice na grudima. Bradavice su veoma osetljive i svašta može da bude uzrok pojave svraba i iritacije. Okidač svaba može biti dojenje, ekcem, materijal donjeg veša i drugo. Retko je razlog zašto svrbe bradavice na grudima znak nekog ozbiljnog stanja.

demetra001 1

10 mogućih razloga zašto svrbe bradavice na grudima

  1. Sapun –  Novi sapun, gel za tuširanje ili losion za telo mogu da izazovu svrab. Hemikalije koje su sastojci ovih proizvoda često mogu biti i uzročnici kontantnog dermatitisa. Ako vam se još negde pojave crvene mrlje koje svrbe na telu, probajte da promenite sredstvo za kupanje. Jaki sapuni mogu da izazovu suvu kožu, pa razmislite o upotrebi sapuna i gelova za osobe sklone alergijama ili prirodnim sredstvima koja je isušuju kožu.
  2. Suv vazduh – Hladnoća i suvo vreme mogu da dovedu do svraba kože, a ovo uključuje i moguć razlog zašto svrbe bradavice na grudima. Probajte da ležite 10 minuta u toploj kupki ili se tuširate, zatim blago tapkajte peškirom da osušite, a nakon toga namažite ulje za suvu kožu.
  3. Atopijski dermatitis – Osip sa ljuspicama koji i crvenilom je možda ekcem. Koristite hidrantnu kremu sa ceramidima ili mast za zaceljivanje kako bi sprečili dalje probleme sa kožom. Kod komplikovanih oblika ekcema možda će biti potrebna upotreba krema na bazi kortikosteroida, ali nju i dermatolozi prepisuju tek kada isprobaju sve manje invanzivne metode.
  4. Trudnoća kao uzrok zašto svrbe bradavice – jedan od simptomatrudnoće je i svrab bradavica. On nastaje zbog hormonskih promena koje prate trudnoću, ali i zbog povećanja i istezanja kože grudi tokom trudnoće, kako bi se grudi spremale za dojenje. Prirodno ulje i lanolin mogu pomoći da se smanji osećaj svraba.  
  5. Dojenje – Kao i trudnoća, može da uzrokuje pojavu svraba. Ovaj put uzrok tome mogu da budu i začepljeni mlečni kanali i gljivična infekcija, ali ne pripisujte sebi dijagnozu dok se ne posavetujete sa lekarom ili babicom.
  6. Gljivična infekcija – ako dojite i oklono područje je ispucalo i sjajno, a povremeno osetite i oštar bol, javite se lekaru jer se možda radi o gljivičnoj infekciji. Lekar će vam verovatno prepisati kremu, a možda dobijete i lekove koje ćete uzimati oralno.
  7. Donji veš – bradavice i grudi mogu da reaguju na materijal od kog je šiven donji veš, ali i na njegovu elastičnost. Ekcem i svrab se mogu javiti na delovima kože koji dodiruju tkaninu. Probajte da promenite donji veš, pa obratite pažnju da li će svrab prestati.
  8. Trenje – Svrab bradavica uzrokovan trenjem o odeću. Ovo se češće dešava u situacijama kada ne nosite grudnjak. Nanesite vazelin na to mesto i pre vežbanja zaštitite grudi od iritacije, a proverite i da li vam grudnjak dobro pristaje.
  9. Menopauza – Tokom ove faze života, koža postaje suvlja, tanja i manje elastična. Samim tim se lakše iziritira. Ovo se dešava zbog delovanja hormona. Svrab može da se javi bilo gde na telu, uključujući i vaginu ili bradavice. Upotreba blagih sredstava za kupanje, kao i losiona za hidrataciju bi trebalo da vam olakša ovu pojavu.
  10. Posledice zračenja, benigni rak dojke i rak dojke – Lečenje raka dojke može dovesti do svraba u dojkama i bradavicama, čak i dugo nakon što se terapija završi. Zračenje ubija ćelije kože i izaziva suvoću, peckanje i ljuštenje kože. Masirajte ovo područje hladnom oblogom ili kockom leda, nosite meku i udobnu odeću i pijte dovoljne količine tečnosti. Oralni antihistaminici takođe mogu da pomognu. Lekar će vam prepisati kortikosteroide, ako budu potrebni za mazanje.

Pročitajte: Promene izgleda grudi tokom meseca

Postoji retki oblik raka dojke koji počinje u dojkama, a širi se do bradavica i obližnjeg područja koji je nalik ekcemu praćen svrabom i pogađa samo jednu bradavicu, a iz nje se može videti žutilo i krv.

Nekancerogeni tipovi tumora mogu da izazovu svrab bradavica na grudima i začepljenje bradavica. Može se dogoditi da osećate malu kvržicu, a ultrazvuk, mamografija i biopsija će odrediti o čemu se tačno radi.

Pročitajte: Zašto me bole grudi? – 10 mogućih razloga

demetra001 2
Photo by Pexels

Objavljen: 22. decembar 2022. godine, ažuriran: 31. maj 2023. godine

Reklame

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button