fbpx
NegaStil Života

Koliko često treba prati kosu zimi?

Znamo da svima prija stajanje pod vrelim tušem nakon što se smrznemo napolju. Koliko često treba prati kosu zimi i da li je to uopšte važno? Da li je pametno prati kosu svaki put kada stanemo pod tuš?

Koliko često prati kosu zimi, šta kažu profesionalci?

Frizeri su izneli svoje mišljenje o tome koliko često treba prati kosu zimi. Oni smatraju da je optimalno 1 do 4 puta nedeljno, zavisno od tipa kose. Zapravo, neki od stručnjaka napominju da je tokom zimskih meseci bolje smanjiti broj pranja u odnosu na to koliko smo inače navikli.

Razlozi za ređe pranje su:

  • kosa se zimi više isušuje,
  • samim tim bolje je da je ređe sušite fenom i izlažete vrućoj vodi,
  • ako je ne operete, nećete morati ni da je posle zagrevate sušenjem.
  • Ovo je posebno važno kada se radi o svetlijoj kosi ili kosi sa pramenovima.

Sa druge strane, svaka kosa je drugačija. Neku je moguće baš retko prati, dok sa drugima to nije slučaj. Na primer, grubu, gustu i kovrdžavu kosu je obično potrebno oprati najviše dva puta nedeljno. Tanka kosa se može prati do dva puta nedeljno, a najčešće svaki drugi dan.

Koliko često treba prati kosu zimi? Izbegavajte vruću vodu

Osim što bi trebalo prorediti pranje kose, trebalo bi i modifikovati tuširanje. Mnogi vole da se tuširaju veoma vrućom vodom, a upravo to bi trebalo izbegavati. Za pranje kose je posebno važno da nikada ne koristite previše vruću vodu kada ispirate šampon ili balzam. Hidratacija i vlaga se mogu razlikovati od toga kako ste navikli tokom leta. Što su hladniji dani, to se trudite da ređe perete kosu. Oložite bar za jedan dan, ako ne i dva, svako pranje kose.

Potrudite se da koristite šampon bez sulfata, a posebno ih izbegavajte tokom zimskih meseci. Nakon pranja zimi češće stavljajte hidrantnu masku na kosu i držite je nešto duže. Smanjite učestalost upotrebe regeneratora i umesto toga češće koristite maske za kosu. Više hidrantne nego proteinske, mada i one povremeno trebaju svakoj kosi.

Nakon svakog pranja obavezno naprskajte balzam koji se ne ispira i sredstvo za zaštitu od toplote, ako koristite fen, figaro, presu za kosu ili drugi način toplog sušenja. Obično su sprej za zaštitu i balzam zapravo jedan isti proizvod.  

Kosa koja se brzo masti zahteva pranje redovno

Ukoliko ste jedna od onih osoba koje imaju masno teme, neće pomoći da preskačete pranje, ali koristite prirodnije šampone i obavezno one koji ne sadrže sulfate. Ne treba kosu prati ni prečesto jer agresivnim šamponom i prečestim pranjem možete u potpunosti skinuti prirodna ulja sa kože glave i time još više narušiti prirodnu ravnotežu temena.

koliko cesto treba prati kosu zimi
Koliko često treba prati kosu zimi?

Blagi šamponi će kosu očistiti, a neće narušiti prirodno lučenje ulja i nežnu kožu glave, kao ni finu i osetljivu teksturu dlake. Važno je da upravo imate na umu da kosu ne treba prati svaki dan, već samo onda kada je neophodno, bez obzira na godišnje doba.

Imajte na umu da je nega kose, kao i nega kože, veoma zahtevna i da trebamo imati obzira i biti nežni. Uz to je neophodno uložiti određeno vreme u bavljenje kosom. Investiranje u malo kvalitetnije proizvode za negu će se isplatiti, a pre svega je važno da ispratite korake u nezi kose na pravi način.

Fotografije Pexels

Objavljen: 5. oktobar 2023. godine, ažuriran: 22. novembar 2023. godine

Midas

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button