fbpx
Mojih 5 minutaStil Života

Šta znači kada sanjate nekoga?

Mnogi se pitaju šta znači kada sanjate nekoga, bilo da im je to bivši partner, simpatija ili saradnik. Zašto se on pojavljuje u snovima, ako su oni obično fokusirani na dnevne brige i misli. Kako snovi nekada odražavaju nesvesne misli i naša osećanja? Da li su, pak, snovi samo simbol nečeg sasvim drugog?

Frojd o snovima

Kada pričamo o snovima ili seksualnosti, često se pozivamo na Frojda. Sigmund Frojd je bio psihoanalitičar koji je igrao značajnu ulogu u tumačenju snova sa aspekta psihologije. On je sugerisao da su snovi način da se pristupi nesvesnom, ogromnoj bazi osećanja, želja i misli. Frojd je verovao da misli, želje i osećanja, čak i ako su u nesvesnom, mogu da utiču na ponašanje. (Izvor: Frontiers)

Frojd je verovao da nesvesno može da pomogne da se ublaži psihički stres. Ukoliko vas je sanjanje nekoga uznemirilo ili zbunilo, možda bi psihoanaliza mogla da pomogne da saznate šta to znači.

Kada sanjate nekoga, da li su to nesvesna osećanja?

Prvo je važno da znate da se snovi prenose na dva nivoa: manifestni sadržaj i latentni sadržaj.

Manifestni sadržaj sna su stvarni događaji i slike koji se dešavaju u snu. Ovo je slika priče kada se probudite. Ovo je veoma jednostavna obrada snova. Na primer, možda imate tenzije sa partnerom i sanjate da se svađate. Ili više niste u vezi sa partnerom ili je preminuo i sanjate da ste zajedno. Ovo je normalno jer vam možda nedostaje.

Manifesti sadržaj sna ne mora da nužno odražava osnovno značenje sna. Stoga nam znači latentna analiza sna kako bi shvatili šta je naš sadržaj značio.

Latentni sadržaj sna je mnogo ličniji i emotivniji. On uključuje podsvest i skriveno značenje. Možda kada sanjate prijatelja kog odavno niste videli, zapravo imate nesvesnu želju a se ponovo povežete ili razjasnite svoja osećanja. A možda i želite više da se družite inače.

demetra 84
Photo by Yohann Lc on Unsplash

Šta znači kada sanjate nekoga ili nešto? Primeri simbolike sna

  • Šef – borba sa autoritetima
  • Nastavnik – možda se osećate osuđeno ili ocenjeno
  • Majka – možda imate problema sa samoegom ili probleme vezane za ženstvenost
  • Simpatija ili veza sa nekim – može biti želja da budete sa nekim, ali možda je simbolika u tome što imate problem sa oblasti života koju ta osoba predstavlja. To često može biti i san o kontroli nad svojim životom.

Šta često može da znači kada sanjate nekoga iza toga?

  • Lični razvoj – ako sanjate da imate odnose sa prijateljem, razmislite koje su njegove najuočljivije odlike. Možda um pokušava da vam kaže da se razvijate i rstete kao osoba i da treba da se povežete sa svojim ličnim osobinama koje su za pohvalu.
  • Kontrola nad sopstvenim životom – ako sanjate da imate odnose sa šefom ili pak ne želite da ih imate, moguće je da se radi o vašem problemu sa autoritetom ili sa asertivnošću.
  • Oslobađanje od emocionalnog prtljaga koji vučete – ako sanjate seks sa bivšim partnerom, ne mora da znači da želite da budete sa njim, već da imate neke nerešene stvari u prošlosti. Moguće je da ste zarobljeni o nekim starim emocijama koje vas sputavaju da krenete dalje.
kako sanjate
Photo by Javardh on Unsplash

Niko ne može sa sigurnošću da vam kaže šta znači kada sanjate nekoga

Snovi nisu samo uvid u podsvesne želje, osećanja, misli i strahove već mogu da pomognu da produbite vaš odnos i poboljšate svoje mentalno blagostanje. Sve naše uloge u životu nas čine takvim kakvim smo. Jedna od naših uloga jeste da smo možda: kolega, roditelj, prijatelj, partner, dete… Šta god da sanjamo, treba da zaronimo u svoju ličnost i sagledamo na koju od naših uloga bi san mogao da se odnosi.

Tumačenje snova je veoma lično. Nijedan sanovnik ne može da kaže šta je san koji smo sanjali predstavljao. Tumačenje se radi u odnosu na našu ličnost i ono što mi kao unikatna indivudua činimo i predstavljamo. Ipak, tumačenje snova možda mnogo da pomogne kao uvid u sopstvene misli, odnose i emocije. Ono nam pomaže da rastemo i napredujemo, da nađemo mir i prenesemo ga drugima.

Često se pitamo da li ako sanjamo nekoga to znači da misli na nas

Koliko god želeli da je ovo istina, to apsolutno nema nikakve veze ni sa čim. Vaši snovi su isključivo vaša stvar i subjektivno iskustvo. Ako nekoga sanjate, to je odraz vaših misli i podsvesti, a ne pokazatelj tuđih misli ili osećanja. Snovi su tu da pomognu da vi shvatite šta osećate i želite, a ne bilo ko drugi.

Ljudi najčešće sanjaju da kasne, trče ili beže, lete, padaju, školske aktivnosti, osobe koje im nedostaju i seksualne odnose. Pročitajte: Snovi o seksu – šta znače?

Reklame

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button