fbpx
MenstruacijaZdravstveni problemi

Astma i menstruacija

U kakvoj su vezi astma i menstruacija? Da li jedno utiče na drugo i na koji način? Šta vas čeka pre i tokom menstruacije, ako imate astmu?

demetra 77

Zašto se simptomi astme pojačavaju tokom menstruacije?

Neposredno pre nego što počne i na samom početku menstrualnog krvarenja, dolazi do naglog pada progesterona i estrogena. Kod nekih žena, ove promene u statusu hormona mogu izazvati pogoršanje problema sa astmom.

Nije sasvim jasno u kakvoj su korelaciji astma i hormoni, jer je njihov međusoban odnos veoma složen, a često i varira od osobe do osobe. Samim tim, ne može se računati na tačan obrazac i predvideti kako će žena reagovati tokom menstraucije ukoliko ima astmu.

Astma i menstruacija – promene koje izaziva menstrualni ciklus

Postoje i druge promene, vezane za menstrualni ciklus koje mogu izazvati promene kada su asmatični napadi u pitanju. Neki mogu ublažiti simptome astme, dok će ih drugi pogoršati. To su:

Nepravilni ciklusi

Simptomi astme kod žena sa neredovnim ciklusima su gori od onih kod žena koje imaju redovne menstrualne cikluse.

Trudnoća

Trudnoća može povećati rizik od teških asmatičnih napada kod jednog broja žena. Neke žene, pak, imaju sasvim lagodnu trudnoću i poboljšanje stanja, kada je astma u pitanju.

Menopauza

Promene u hormonskom statusu žena mogu pogoršati simptome astme. Kod nekih žena koje nisu imale astmu, ona se može javiti nakon menopauze.

Hormonska terapija astma i menstruacija

Kao i za sve ostalo kada su astma i menopauza u pitanju, postoje oprečna istraživanja. Terapija estrogenom i progesteronom može poboljšati simptome astme kod nekih žena koje su prošle kroz menopauzu. Sa druge strane, terapija hormonima može povećati rizik od pojave astme kod jednog broja žena.

Ukoliko se tokom menstruacije javljaju problemi sa astmom, obavezno konsultujte lekara koje lekove protiv menstrualnih bolova smete da koristite. Lekar će preporučiti i šta je najbolje od terapije koju stalno koristite da povećate ili smanjite tih dana.

Izvor: Klinika Mejo

Pročitajte još:

Objavljen: 16. april 2019. godine, ažuriran:18. septembar 2023. godine

demetra 78

Reklame

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button