Maline: Kako utiču na zdravlje i 9 razloga zašto su maline zdrave
Maline su, kao i borovnice, bogate antioksidantima koji mogu pomoći u prevenciji raka, srčanih bolesti i različitih upala.

Maline se smatraju srpskim zlatom, one su veoma zdrave, a naše poneblje je idealno za njihovo gajenje. Ovoga puta zanemarićemo aspekte o gajenju, uslovima i slično. Zašto? Upravo iz razloga da bi se fokusirali na to za šta su tačno maline dobre, koji su njihovi benefiti i iz kog razloga bi trebalo da ih uvrstite u ishranu.
U ovom tekstu
Zašto su maline zdrave?
Maline su, kao i borovnice, bogate antioksidantima koji mogu pomoći u prevenciji raka, srčanih bolesti i različitih upala. Ukoliko biste ih konzumirali svaki dan mogli biste da smanjite holesterol, regulišete šećer u krvi, smanjite krvni pritisak i rizik od gojaznosti. One sadrže vitamine, minerale, vlakna i bioaktivna jedinjenja.

Zdravstvene prednosti konzumiranja malina
- PREVENCIJA BOLESTI – Ovo voće je snažan antioksidans. Sadrži kvercetin, elaginsku kiselinu i vitamin C koji mogu doprineti zaštiti od bolesti. Smanjivanjem upala i podrškom imunom sistemu pomažu da živite zdravo i uravnoteženo.
- UPRAVLJANJE NIVOOM ŠEĆERA U KRVI – Mogu pomoći u stabilizaciji nivoa šećera u krvi tako što poboljšavaju način na koji telo obrađuje glukozu. Stoga su posebno korisne za ljude sa predijabetesom i dijabetesom. Imaju nizak glikemijski indeks.
- POMAŽU U OČUVANJU ZDRAVLJA OČIJU – Imaju sastojak koji pomaže da oči budu zdrave. Konzumiranje hrane sa sastojcima koji imaju maline jača zaštitni pigment u mrežnjači i pomaže kod suvih očiju smanjujući iritaciju.
- USPORAVAJU ZNAKE STARENJA – Konzumiranje puno malina može da uspori gubitak kolagena, što dovodi do manje bora i opuštanja kože. Jedna šoljica malina sadrži trećinu preporučenog unosa vitamina C na dnevnom nivou. Pored toga, antioksidanski štite od oštećenja kože izazvanog suncem i zagađenjem koje takođe ubrzava starenje.

5. SMANJUJU RIZIK OD SRČANIH OBOLJENJA – Antioksidansi i kalijum u malinama štite od visokog krvnog pritiska i upala koje dovode do srčanih oboljenja, ali i od gojaznosti i visokog holesterola.
6. SMANJUJU SIMPTOME ARTRITISA – Zbog svojih antiinflamatornih svojstava, maline mogu ublažiti simptome artritisa i imaju potencijalnu korist za zdravlje zglobova. Štite zglobove i hrskavice.
7. POMAŽU VARENJE – Visok sadržaj vlakana u ovom voću pomaže da se održava zdrav probavni trakt. Smanjuju problem sa zatvorom i pomažu održavanju zdravih creva. Njihova vlakna deluju kao prebiotik.
8. ŠTITE OD METABOLIČKOG SINDROMA – Ovaj sindrom je grupa stanja koja obuhvata gojaznost, visok holesterol i visok krvni pritisak, te povećava šanse za određena hronična stanja kao što su dijabetes i srčane bolesti. Studije pokazuju da su maline blagotvorne i pomažu da se smanji rizik od metaboličkog sindroma održavajući vas duže sitim.
9. POBOLJŠAVAJU KOGNITIVNE FUNKCIJE – Ljudi starenjem imaju sve veće probleme sa pamćenjem i oštrinom razmišljanja. Bobičasto voće poboljšava koncentraciju, fokus, učenje i veštine rešavanja problema. Lutein u malinama pomaže da se moždane ćelije štite od oštećenja.
Kako je najbolje jesti maline?
Ukoliko ste u mogućnosti, najbolje je da ih jedete sveže. Oprane i u frižideru, mogu stajati nekoliko dana. Ako imate veću količinu, odložite ih u zamrzivač. One se često jedu sirove, čak i u različitim desertima, a možete ih konzumirati i uz palačinke, vafle, kao preliv, u smutiju ili dodati u ovsenu kašu.
Ukoliko želite osvežavajući napitak, izgnječite ih i dodajte puno leda i krišku limuna.
Alergija na maline
Alergije na maline nisu česte, ali su moguće. One sadrže određene proteine koji mogu da izazovu unakrsnu reakciju sa drugom hranom, a posebno: jagodama, ribizlama, trešnjama, breskvama, nektarinama, kajsijama, šljivama, jabukama i kruškama.
Rezime
Maline su veoma zdravo voće bogato hranljivim materijama koje mogu pomoći kao prevencija kod dijabetesa, raka, kardiovaskularnih bolesti i drugog. Prepune su minerala, vitamina, vlakana i antioksidanasa, te mogu biti saveznik u različitim vrstama dijeta.
One su za većinu koristan dodatak ishrani, ali ne mogu biti zamena za terapiju, ukoliko je ista potrebna.

Literatura:
- ScienceDirect: The intake of red raspberry fruit is inversely related to cardiac risk factors associated with metabolic syndrome – https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1756464617307569?via%3Dihub
- Karger: Raspberries Improve Postprandial Glucose and Acute and Chronic Inflammation in Adults with Type 2 Diabetes – https://karger.com/anm/article-abstract/74/2/165/52121/Raspberries-Improve-Postprandial-Glucose-and-Acute?redirectedFrom=fulltext
- MedlinePlus: Raspberry Ketone – https://medlineplus.gov/druginfo/natural/1262.html
- Wiley: Attenuation of Postmeal Metabolic Indices with Red Raspberries in Individuals at Risk for Diabetes: A Randomized Controlled Trial – https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/oby.22406
Recepti sa malinama: