fbpx
IshranaNega

Potrebni vitamini za kosu, nokte i kožu

Na tržištu je pregršt različitih suplemenata i često ne znamo koji su zapravo potrebni vitamini za kosu, nokte i kožu u odnosu na problem koji imamo. Ovi proizvodi bi trebalo da nadomeste potrebne vitamine i minerale potrebne za sprečavanje opadanja kose, ojačavanje noktiju i hidriranje kože.

Šta sadrže kupovni vitamini za kosu, nokte i kožu?

Sve zavisi od proizvođača i nisu svi supementi za kosu isti. Stoga je potrebno i da u odnosu na ovaj članak, a vaše individualne potrebe odaberete onaj proizvod koji odgovara vašim potrebama. Vitamini za kosu, nokte i kožu u svom sastavu najčešće imaju:

·        Vitamin A

Vitamin A može sprečiti isušivanje kože i može biti efikasan prilikom smanjenja rizika od raka kože, dojke i pluća. On podstiče proizvodnju sebuma koji sprečava lomljenje dlake. Međutim, prema istraživanju Dermatol Pract Conceptual prekomerna upotreba vitamina A može dovesti do gubitka kose. (*1)

·         Vitamin C

Ovaj vitamin je koristan za zarastanje rana, ima uticaj na izgled kože, izjednačava ten i ublažava sivi ton.

·         Vitamin E

Studije su pokazale da vitamin E smanjuje otečenost i debljinu kože, ima antiinflamatorna svojstva i štiti kožu od UV zračenja.

Vitamini za kosu nokte i kozu 2
Vitamini za kosu, nokte i kožu
·         Biotin

Kod žena koje imaju tanku kosu, biotin je veoma važan. Jedna devedesetodnevna studija iz 2015. godine koja je uključivala korišćenje suplemenata koji sadrže biotin kod žena sa tankom kosom, pokazala je značajan boljitak u vidu smanjenja opadanja i rasta kose.

·         Mangan
·         Selen
·         Keratin
·         Riblje ili laneno ulje

Koji su kriterijumi za odabir vitamina za kosu, nokte i kožu?

Cena – količina novca koju morate da izdvojite na mesečnom nivou, uz to koliko je dugo potrebno piti terapiju je mnogima važan faktor prilikom izbora.

Vrsta proizvoda – važno je odabrati proizvod koji je konkretno za vaš tip kose ili kože ili noktiju.

Sastav proizvoda – osim što je važno da sadrži sastojke koji su baš vama potrebni, obratite pažnju i da li sadrži GMO sastojke, gluten (ukoliko ste alergični) i druge pomoćne sastojke koji vam možda smetaju. Obratite pažnju i na to da li smete da ih pijete ukoliko želite da ostanete u drugom stanju ili ste već u drugom stanju.

Vitamini za kosu, nokte i kožu
Vitamini za kosu, nokte i kožu

Vitamini za kosu, nokte i kožu – najčešća pitanja

Koliko dugo treba da se piju vitamini za kosu, nokte i kožu?

Zavisno od proizvođača, neki navode da je više meseci potrebno da počnu da se primećuju promene i napredak na kosi, koži i noktima. Neki preporučuju da se piju 3 meseca, a zatim pravi pauza mesec dana, pa onda nastavi.

Da li vitamini pomažu za rast kose?

Postoje veoma ograničena istraživanja kada je rast kose u pitanju, te nijedni suplementi nemaju studijska istraživanja o delotvornosti kada je rast u pitanju.

Da li postoje neželjeni efekti upotrebe suplemenata za kosu, kožu i nokte?

Neželjeni efekti suplemenata za nokte, kožu i kosu ne bi trebalo da postoje. Za takve tvrdnje su neophodna dodatna istraživanja, prema dosadašnjoj studiji iz 2020. godine. (*1) Važno je imati na umu da mogu da izazovu neka neželjena dejstva, pa treba konsultovati lekara ukoliko pijete druge lekove ili suplemente.

Potencijalni neželjeni efekti su: alergijske reakcije, poremećaj organa za varenje, opstipacija, povećan rizik od dijabetesa i raka. Međutim, mala je verovatnoća da se ovo dogodi, ako se držite upustva proizvođača.

Ukoliko imate bilo kakav problem sa kosom i čini vam se da bi trebalo koristiti neke suplemente, najbolje je da prvo konsultujete dermatologa koji će vas uputiti u analize koje bi trebalo pre toga izvršiti i preporučiti adekvatnu suplementaciju.

Objavljen: 3. februar 2022. godine, ažuriran: 22. jun 2023. godine

vitamini za kosu, nokte i kožu
Vitamini za kosu, nokte i kožu
Literatura:
  1. Dermatol Pract Conceptual: Diet and hair loss: effects of nutrient deficiency and supplement use – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5315033/
  2. Indian Dermatology Online Journal: Vitamin E in Dermatology – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4976416/
  3. Hindawi: A 3-Month, Randomized, Double-Blind, Placebo-Controlled Study Evaluating the Ability of an Extra-Strength Marine Protein Supplement to Promote Hair Growth and Decrease Shedding in Women with Self-Perceived Thinning Hair –  https://www.hindawi.com/journals/drp/2015/841570/

Photo by Bennie Lukas BesterAndrea Piacquadiocottonbro from Pexels

Reklame

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button