IshranaZdravlje

Pomaže li zeleni čaj za bolje pamćenje? Koji su njegovi benefiti?

„Bombardovani“ smo raznim tvrdnjama da različite biljke, suplementi, hrana i lekovi pomažu u tome da duže ostanemo zdravi. Šta je to što stvarno pomaže? Da li je efikasan zeleni čaj za bolje pamćenje? Koliko on ima uticaja u izbegavanju kognitivnog pada?

Konzumacija zelenog čaja i kafe i njihov uticaj na mozak

Nedavna istraživanja su otkrila da je veća konzumacija zelenog čaja povezana sa manjim rizik od pojave lezija na mozgu koje su karakteristične za demenciju. Antioksidativna svojstva zelenog čaja, ali i kafe pomažu u održavanju zdravlja mozga. Više epidemioloških studija je izvestilo da konzumacija čaja i kafe smanjuje rizik od kognitivnog pada.

Čaj i kafa, najpopularniji napici širom sveta, sadrže brojna jedinjenja sa neuroprotektivnim svojstvima, uključujući kofein, polifenole i vitamine. Zeleni čaj, crni čaj i kafa takođe sadrže epigalokatehin galat, teaflavine, hlorogensku kiselinu i kofeinsku kiselinu, od kojih svi pokazuju antioksidativna i antiinflamatorna svojstva. Izvor: Medical News

Istraživanje o zelenom čaju

Studija je uključivala 8.766 ljudi u Japanu koji su regrutovani između 2016-2018. godine. Učesnici su prošli MRI mozga da bi se uradila procena. Približno 82-91% je izjavilo da pije zeleni čaj i kafu i pre početka studije.

  • Učesnici sa većim unosom zelenog čaja su prijavili veće nivoe vežbanja i kognitivnih funkcija, kao i niži nivo konzumiranja alkohola, depresije i navika pušenja.
  • Međutim, osobe koje su preterivale sa unosom kafe imale su češće pušačke navike, dijabetes i srčane abnormalnosti.
zeleni caj
Photo by Kat von Wood on Unsplash

Pomaže li zeleni čaj za bolje pamćenje?

Studija je otkrila povezanost zavisnosti od doze, obzirom da su pojedinci koji su konzumirali 600 do 1500 ml zelenog čaja dnevno imali značajno manje lezija bele materije mozga u poređenju s onima sa nižim nivoom potrošnje. Međutim, nisu primećene veze sa ukupnim volumenom mozga.

Kada je u pitanju kafa, ovi benefiti na lezije nisu uočene što je u suprotnosti sa ranijim studijama.

Redovna konzumacija zelenog čaja može nešto smanjiti krvni pritisak i sugeriše da postoji potencijalni mehanizam za manje bele lezije. Ovo se ne odnosi na osobe koje već pokazuju znake demencije ili im se javlja teška atrofija mozga koja je karakteristična za pacijente sa Alchajmerovom bolešću.

Veći unos zelenog čaja može smanjiti rizik od demencije kod osoba koje je ranije nisu imale, ali ovo nije slučaj kod osoba koje redovno konzumiraju kafu.

Nekoliko studija je pokazalo da zeleni čaj blagotvorno utiče na nivo krvnog pristika, odnosno da smanjuje rizik od hipertenzije. Pozitivan efekat je ograničen na učesnike studije koji ne boluju od depresije. Depresija je inače faktor rizika za demenciju, pa zeleni čaj možda neće biti efikasan.

Važno je napomenuti da je ovo studija fokusirana na stariju japansku populaciju i da ishrana koja se razlikuje u Japanu u odnosu na evropske prilike može imati uticaja. Jasno je da je uravnotežena i zdrava ishrana, uz izbegavanje brze hrane veoma važna.

Literatura:

  1. PubMed: Green tea effects on cognition, mood and human brain function: A systematic review – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28899506/
  2. NPJ: Green tea consumption and cerebral white matter lesions in community-dwelling older adults without dementia – https://www.nature.com/articles/s41538-024-00364-w#citeas

Reklame

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button