fbpx
Ishrana

Sačuvajte vitku liniju

Kako da se kilogrami ne vrate kao bumerang

Držali ste dijetu, trenirali, uglavnom – uspeli ste da dostignete željenu kilažu. Verovali ili ne, sada dolazi teži deo: sačuvajte vitku liniju!

Ono što je bitno, potrebno je da sve vreme budete fokusirani prvenstveno na zdravlje. A zdravlje zahteva:

  • Da nemate višak kilograma,
  • Da se redovno bavite nekim vidom rekreacije,
  • Da se zdravo hranite,
  • Što manje stresa, a više smeha.

Obratite pažnju gde je pravi problem kada je ishrana u pitanju. Budite uvereni da problem postoji, jer je isključivo hrana ta zbog koje ste se ugojili. Ostali uzroci kao što su stres, trudnoća, hormoni, depresija, dosada mogu izazvati pojačanu glad i usporen metabolizam, ali je hrana ipak glavni razlog zbog kog se gojite.

sacuvajte vitku liniju
Sačuvajte vitku liniju

Budite iskreni i realni prema sebi. Stavite tačku na nezdrave navike kao što su:

  • Konzumiranje grickalica i slatkiša,
  • Kasne večere,
  • Velike količine hleba,
  • Masna hrana,
  • Brza hrana.

Sačuvajte vitku liniju i planirajte svoju ishranu 

Vodite evidenciju šta sve pojedete u toku dana. Posle par dana tačno ćete moći da procenite u kom trenutku pravite grešku. Ujedno će vam biti i odličan podsetnik i planer zdrave i pravilne ishrane.

Najbolje je da odredite vreme kada ćete ga popunjavati. Da li će to biti uveče pred spavanje ili ćete uz jutrnju kafu sumirati ishranu od prethodnog dana. Pravo mesto za planer je negde u kuhinji, možda najbolje na vratima frižidera. Nikako ne preskačite međuobroke, grickalice, slatkiše i zalogaje hrane, kao i svu tečnost koju unesete u toku dana.

Pokušajte da zaboravite savete bake da treba pojesti sve iz tanjira. Kada u restoranu dobijete veliku porciju, nemojte se ustručavati da pojedete samo pola, a ostatak zamolite da vam spakuju za poneti.

 Rekreacija je važna za vitku liniju 

Osobe koje tokom dijetoterapije redovno vežbaju izgube oko 50% više kalorija od osoba koje samo drže dijetu bez dovoljno rekreacije.

Vežbanje ne mora i ne treba uvek da znači aerobik, trčanje ili odlazak u teretanu. Bitno je da ste fizički aktivni i da odaberete onaj vid rekreacije koji vam odgovara. Pilates, joga,vožnja bicikla, plivanje, ples i brzo hodanje su podjednako efikasni vidovi vežbe. Save

Reklame

Related Articles

Back to top button