Škola kuvanja bez glutena i alergena – jedinstveni projekat u Srbiji
Ishrana bez glutena je sve veća potreba ne samo osoba obelelih od celijakije, alergije na glutenske žitarice i intolerancije na gluten, već i osoba sa drugim bolestima koje imaju ograničenja u ishrani ili im dijeta bez glutena i alergena pomaže pri osnovnom lečenju sopstvene bolesti. Tu uglavnom spadaju problem sa štitnom žlezdom, deca sa poteškoćama u govoru, kolitis, dijabetes i mnoge druge bolesti.
Porast broja obolelih od celijakije, raznih vrsta alergija na hranu i drugih autoimunih oboljenja je sve veći zdravstveni problem, kako kod nas, tako i u svetu. Statistički podaci o rastu broja osoba čija je potreba za gluten free ishranom kod nas nisu potvrđeni, ali u svetu su alarmantni. Naučno potvrđene studije govore u prilog bezglutenskoj ishrani pri poboljšanju stanja mnogih bolesti, od lupusa, autizma, dijabetesa, multipleskleroze i drugih autoimunih bolesti, ali i kod osoba koje samo žele da se hrane zdravo.
Međutim, postoje i mnoge zablude o bezglutenskoj ishrani. Jedne od njih su da je ishrana bez glutena zdrava i da podstiče mršavljenje. Međutim, nije sva hrana bez glutena zdrava.
U jedinstvenom projektu Alergija i ja koncepta, Školi kuvanja bez glutena i alergena, uči se o zdravoj i funkcijonalnoj ishrani bez glutena i pružaju se informacije o upotrebi određenih bezglutenskih žitarica, kao i prednostima određenih namirnica koje se koriste u bezgutenskoj ishrani.
· Kako napraviti univerzalno bezglutensko dizano testo?
· Kako da napravite bezglutenski hleb
· Kako da napravite bezglutensku pogaču bez kvasca
· Kako da napravite bezglutenske kiflice
· Kako da napravite bezglutenske tortilje
· Kako napraviti univerzalno bezglutensko testo za kolače?
· Kako da napravite bezglutenski mafini
Škola kuvanja bez glutena i alergena namenjena je osobama koje su na samom početku bezglutenske prehrane ili se ne snalaze sa bezglutenskim brašnom, osobama sa celijakijom, alergijom na glutenske žitarice i intolerancijom na gluten, onima koji tek žele izbace gluten iz ishrane, onima koji žele da saznaju više o ishrani bez glutena i alergena, onima koji žele da nauče kako da savladaju bezglutensko brašno i onima koji žele da nauče tehniku rukovanja sa bezglutenskim testom, onima koji prelaze na bezglutensku ishranu i žele da saznaju koje sve namirnice mogu da koriste, onima koji ne provode mnogo vremena u kuhinji i ne žele da im gluten free ishrana u mnogome to promeni, onima koji žele da uz druženje i u opuštenoj atmosferi kuvaju sa nama i prave: univerzalno bezglutensko dizano testo, bezglutenski hleb, bezglutensku pogaču bez kvasca, kiflice, univerzalno bezglutensko testo za kolače, bezglutenske mafne, bezglutenske tortilje, bezglutenske palačinke.
Šta se dobija od praktičnih znanja?
· Naučićete da osetite bezglutensko testo.
· Naučićete da kombinujete bezglutenska brašna.
· Naučićete kako da pripremite bezglutensko dizano testo.
· Naučićete kako da napravite testa bez kvasca.
· Naučićete da napravite razne oblike testa.
· Naučićete da pravite peciva bez recepata.
· Naučićete kako da od univerzalnog testa napravite više vrsta peciva.
· Naučićete kako da od univerzalnog testa za kolače napravite više poslastica.
· Naučićete jednom zauvek da rukujete sa bezglutenskim brašnom.
· Kako da napravite bezglutenski hleb, pogaču bez kvasca, univerzalno bezglutensko testo, tortilje, mafine i univerzalno testo za kolače.
Organizator Škole kuvanja bez glutena i alergena je Alergija i ja koncept, koji čine Alergija I ja portal i Nacionalno udruženje za pomoć i podršku osobama sa alergijama, celijakijom i ostalim autoimunim oboljenjiam sa ograničenjima u ishrani, kao jedinstveni koncept u regionu koji se bavi edukacijom i najnovijim informacijama na polju alergija i ishrane bez glutena i alergena.
Sledeći termin Škole kuvanja bez glutena I alergena je 1.06.2019. godine, u subotu, od 11h i do 18h.
Kako se prijaviti?
Prijave se vrše na info@alergijaija.com ili preko inboxa Facebook stranice Alergija i ja.
Samo za čitaoce Demetre popust!!!
Prilikom prijave naglasite kod Demetra i dobićete 500 dinara popusta na ukupnan iznos vrednosti Škole.
Važna informacija
Bezbednost prostora: Prostor i kuhinja u kojima se izvodi priprema hrane su 100% bezbedni i nekontaminirani glutenom te je pogodno i za osobe sa celijakijom i alergijama.
Rođeni 30.juna poseduju izuzetno izraženu harizmu, toplinu i pronicljivost, ali i neobičnu mešavinu snage i ranjivosti. Njihova ličnost je često oslonjena na unutrašnju mudrost, snažnu intuiciju i duboku emotivnu inteligenciju. Ove osobe su prirodni diplomate - vešto balansiraju emocije i razum, čak i kada drugi oko njih to ne uspevaju.
Tek je počeo ovaj letnji raspust, ali nas zanima kada su školski raspusti 2025/2026. godine. Naredna školska godina zvanično počinje u ponedeljak, 1. septembra 2025. godine, i donosi neke značajne novine koje će obradovati i đake i roditelje.
Oko toga da li redovan seks produžava život ili zdrave osobe imaju češće seks uvek postoje brojne rasprave. To mu dođe kao ono da li je starija kokoška ili jaje. Bilo kako bilo, seksualni odnosi mogu samo da poboljšaju kvalitet vašeg života i, ukoliko je moguće, ne bi trebalo da ih izbegavate i smatrate bespotrebnim.
Blizu 20% svih trudnoća koje su potvrđene završi se spontanim pobačajem, dok do biohemijske trudnoće dolazi u čak oko 50% slučajeva, ali žene tada ni ne znaju još uvek da su ostajale u drugom stanju. Koliki je uticaj kariotipa na ponovljeni pobačaj i kako se utvrđuje da je roditeljski kariotip uzročnik?
Najčešće komplikacije u ranoj trudnoći su vanmaterična trudnoća, molarna trudnoća i spontani pobačaj. Pored toga, mnoge trudnice se suočavaju sa implantacijskim krvarenjem, jutarnjim mučninama i drugim problemima, koji su deo normalnog toka trudnoće.
Možda niste razmišljali o tome da u domu mnoštvo stvari može biti štetno, pre svega, da postoji nezdrav pribor u kuhinji. Ali da, i te kako može biti stvari koji štete vašem zdravlju, a da toga niste ni svesni. Uz male promene, lako ćete kuhinju učiniti bezbednim mestom po zdravlje. Ovo su neke od stvari na koje bi trebalo da obratite pažnju u svom domu.
Hemoroidi dovode do itiracije, bola i krvarenja. Za njihovo lečenje i prevenciju preporučuje određena hrana. Najbolja hrana za ublažavanje hemoroida je bogata vlaknima, a važno je da znate da određene namirnice treba izbegavati kako ne bi pogoršale stanje.
Često se dešava da pomešamo glad sa apetitom, i obrnuto. Da li vam se dešavalo da dođete do frižidera, uzmete nešto da pojedete, a nakon nekog vremena shvatite da niste ni bili gladni?