fbpx
Neplodnost

Neplodnost kod muškarca – kako se ispituje

Ispitivanje neplodnosti kod muškarca

Kako se ispituje neplodnost kod muškarca i šta kažu istraživanja? Istraživanja pokazuju da je kod polovine parova koji imaju problem sa sterilitetom uzrok u muškarcu, a kod podjednakog procenta parova uzrok je kod žene. Mada se kod muškarca uzrok steriliteta brže i lakše otkriva, problem je što se mnogo teže i duže leči.

Analiza neplodnosti

Osnovna analiza koja se radi kod muškarca je spermogram sa spermokulturom. Ovo je procedura u kojoj se analizira ejakulat – ispituje se njegova količina, boja, izgled, broj spermatozoida, njihova pokretljivost i vitalnost i određuje se procenat spermatozoida koji imaju patološku formu.

Nalaz spermokulture pokazuje prisustvo bakterija, odnosno infekcije koja bi mogla biti uzrok neplodnosti.

Spermogram i spermokultura mogu se analizirati u gotovo svakoj laboratoriji, a rezultat analize čeka se obično od jednog do pet dana. Rezultate bi trebalo da protumači urolog, koji upućuje na dalje ispitivanje i lečenje, ukoliko je to potrebno.

Brisevi za muškarce

Osim ovih testova, muškarci se često upućuju na uzimanje uzorka briseva na nekoliko najčešćih bakterija: mikoplazmu, hlamidiju i ureaplazmu.

Testiranje hormona

Ukoliko se pokaže da nešto u rezultatima spermograma i spermokulture nije u redu, moguće je da će urolog tražiti i analize testosterona i drugih muških hormona kako bi se utvrdilo da li je potrebna terapija.

Genetski testovi

Genetski testovi mogu da se urade kako bi se utvrdilo da li postoji neki nasledni problem koji je uzrok infertiliteta.

Antispermatozoidna antitela Neplodnost kod muškarca

Ova analiza se radi u većem broju klinika i laboratorija, ali je važno da se odlučite za onu koja se radi MAR metodom, a koja je daleko pouzdanija. Ovu analizu besplatno sa uputom možete uraditi na Torlaku, samo je potrebno prethodno zakazati pregled i potrebno je da oba partnera budu prisutna. Više: Antispermatozoidna antitela

Druge analize kod utvrđivanja plodnosti muškarca

U nekim situacijama, nakon izvršenog manuelnog i ultrazvučnog pregleda, potrebno je izvršiti biopsiju testisa kako bi se identifikovale abnormalnosti. Nekada se na ovaj način uzima uzorak spermatozoida koji se koriste u postupku vantelesne oplodnje. Veoma retko je potrebno uraditi i MRI mozga, skreniranje gustine kostiju ili arteriografiju.

Save

Midas

Related Articles

Back to top button