fbpx
Neplodnost

Antispermatozoidna antitela – “Alergija” na spermu

Antispermatozoidna antitela – ”Alergija” na spermu

Znate li da su neke žene alergične na spermu svog partnera? Možda zvuči kao šala, ali se događa.

A ne samo žene, i muškarci mogu da razviju antitela na sopstvenu spermu.

Šta je to „alergije“ na spermu?

antispermatozoidna antitelaNekad se dešava da imunološki sistem nekih žena i muškaraca vidi spermu kao patogenu materiju (stranog napadača) i, da bi odbranili svoje telo, počinju da stvaraju antitela protiv sperme.

To su tzv. antispermatozoidna antitela koja mogu da budu uzrok neplodnosti. Ona sprečavaju da sperma dopre do materice i oplodi jajnu ćeliju.

Posebnih simptoma ovog stanja nema. Faktički, jedini simptom je neplodnost kod jednog ili oba partnera. Ona se obično dijagnostikuje nakon što nije došlo do začeća duže od jedne godine.

Antispermatozoidna antitela mogu da budu otežavajući faktor u čak 5 do 10 posto slučajeva neplodnosti.

Uzroci nastanka antispermatozoidnih antitela

Šta to sve može da isprovocira imuni sistem da stvara antispermatozoidna antitela?

Genitalne infekcije, abnormalnosti u muškom genitalnom traktu, vazektomija ili varikokela (proširena vena u testisima) mogu da prouzrokuje da dođe do stvaranja antitela.

Skoro svi muškarci koji su bili podvrgnuti vazektomiji (hirurški zahvat koji uzrokuje sterilnost) počnu proizvodnju antispermatozoidnih antitela nakon zahvata. Ako se muškarac odluči da obrne proces vazektomije, antitela na spermu će ometati začeće.

Partnerke muškaraca sa abnormalnih spermatozoidima su takođe sa povećanim rizikom za razvoj antispermatozoidnih antitela.

Testiranje na „alergiju“

Kada par ima istoriju neobjašnjene (idiopatske) neplodnosti, lekar može da preporuči testiranje na antispermatozoidna antitela.

Kod muškaraca, analiza sperme može da pokaže da postoji nepomičnu spermu i stvori potrebu za dodatnim ispitivanjem.

Žene rade tzv. post-koitalni test. Tom prilikom se uzima uzorak tečnosti dobijen iz materice 6 do 12 sata nakon polnog odnosa. Uzorak se zatim analizira na prisutnost poremećaja sperme. U nekim slučajevima, međutim, ovi testovi mogu da budu normalni, a da antispermatozoidna antitela ipak budu prisutna.

Definitivna dijagnoza je uspostavlja nakon što par prolazi kroz testove na antitela.

Mogućnosti lečenja

Prisutnost ovih antitela ne znači da par ne može da ima dete. Postoji nekoliko tretmana:

  • Tretman steroidima: mnogi muškarci i žene sa ovim stanjem povećavaju njihovu plodnost sa lečenjem steroidima. Pomaže da se smanji nivo antitela i poveća šanse za začeće.
  • Intrauterina inseminacija: druga mogućnost je intrauterina inseminacija (IUI) u kombinaciji sa sredstvima u svrhu podsticanja ovulacije. U ovom postupku, posebno pripremljena sperma se ubacuje u matericu u vreme ovulacije.
  • IUI je manje složena i jeftinija opcija nego treća opcija za lečenje antitela – in vitro oplodnja (IVF).

Ostali tretmani za antispermatozoidna antitela, kao što su duže antibiotske terapije, upotreba kondoma za vreme odnosa ili ispiranje sperme su potpuno nedelotvorni.

Prava alergija

Retki su slučajevi žena koje imaju pravu alergiju na semenu tečnost, komponentu ejakulata bez sperme. Te žene mogu da uđu u šok nakon polnog odnosa, a stanje može da bude opasno po život. Kada izbegavaju začeće, ti parovi koriste kondome. Veštačka oplodnja, gde je semena tečnost odvojena od sperme se preporučuje ako par želi da zatrudni.

Save

Save

Related Articles

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker