fbpx
Neplodnost

Partneri ne dele istu brigu o plodnosti

Žene i muškarci ne brinu podjednako o začeću?

Dok su mnoge žene često i previše opterećene time da li će ovog meseca ostati u drugom stanju, kod muškaraca situacija nije baš takva. Partneri ne dele istu brigu o plodnosti. 

Žena tokom ciklusa iz dana u dan prati svoje telo, broji dane, nekada meri i bazalnu temperaturu u svojim pokušajima da ostane u drugom stanju. A tu su i, ne baš prijatni, ginekološki pregledi.

Zvanična statistika začeća

  • Žene daleko više brinu o mogućnosti da ostanu u drugom stanju. Statistički podaci pokazuju da je čak 42% žena ”opsednuto” idejom o zatrudnjivanju, dok u tu kategoriju može da se svrsta samo 10% muškaraca.
  • Čak 49% žena kojima je trebalo duže vreme da ostanu u drugom stanju su imale problem jer njihov partner nije žurio da ode na ispitivanja i uradi spremogram i spermokulturu – analize koje govore o plodnosti muškarca.
  • U 23% slučajeva žene imaju plan koliko dugo će pokušavati da ostanu u drugom stanju i ukoliko se to ne dogodi, ne žele ni da traže od partnera da nakon toga ide na testiranje.
  • Više od četvrtine žena (27%) ne želi da o pitanjima plodnosti priča sa svojom porodicom ili prijateljima. U većini slučajeva nije u pitanju stid, već neshvaćenost okoline uz obaveznu rečenicu: ”Samo se opusti i desiće se”.
  • Kada su muškarci u pitanju – 23% ima problem da priča o pitanju svoje plodnosti sa bilo kime.
  • Muškarci su prilično opušteni kada je zdravlje pre začeća u pitanju. Samo 23% žena tvrdi da su njihovi partneri promenili stil života kada su počeli da planiraju porodicu.

Da li muškarci treba da više brinu o plodnosti?

Za oko 40% problema neplodnosti su “krivi” muškarca, u još 40% slučajeva je problem ženski sterilitet i preostalih 20% se odnose na neobjašnjivu neplodnost. Žene su te koje uglavnom preduzimaju sve što je u njihovoj moći da dođe do začeća, dok nešto manje od petine muškaraca (17%) nikada i ne ode da uradi testiranje sperme.

Da li žene treba manje da brinu o začeću? ne dele brigu o plodnosti

Psihičko zdravlje i smirenost su podjednako važni pre začeća. Nekada je veoma teško ostati miran kada je test za trudnoću iz meseca u mesec negativan.

Ako osećate da sve počinje da vas guši i da samo na to mislite, možda je vreme da napravite mesec odmora i uživate u drugim stvarima. Svakako tog meseca pod takvom tenzijom imate malo šanse da ostanete u drugom stanju, a tenzija samo može rasti. Napravite pauzu, a zatim nastavite polako i smireno.

Kada vi i vaš partner uradite sve preglede pre trudnoće i oni pokažu da nemate problem, vreme je da se na neko vreme opustite i date šansu da se stvari dese spontano, onda kada im bude vreme. Stres i anksioznost mogu da imaju negativan uticaj na začeće.

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Related Articles

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker