fbpx
Neplodnost

Neplodnost: Kada krenuti na ispitivanja

Čak 60 odsto parova ostvari trudnoću već u roku od šest meseci. Smatra se, međutim, da prosečnom paru treba i do godinu dana redovnih seksualnih odnosa bez korišćenja kontracepcije da bi se dogodila trudnoća. Ipak, iako i posle godinu dana izostane trudnoća (što se desi tek u 20 odsto slučajeva), ne znači da se radi o sterilitetu ili nekom velikom problemu. No, lekari smatraju da je to optimalno vreme kada treba krenuti na preglede. Neki stručnjaci, doduše, ovaj period produžuju na godinu i po dana ili čak i dve godine.

S obzirom na to da se trudnoća događa u telu žene, najčešće je ona ta za koju se smatra da ima problem. Međutim, ovo je potpuno netačno. Analize pokazuju da je u oko polovini parova koja se suoči sa reproduktivnim problemima “krivac” muškarac. Zapravo, u 40 do 45 odsto slučajeva problem je kod žene, a u isto toliko, 40 do 45 odsto slučajeva, uzrok je neplodnost muškaraca. U preostalih 10 do 20 odsto problem postoji kod oba partnera.

Dobra vest je da se kod 90 odsto parova problem otkrije i reši, i oni uspeju da ostvare trudnoću.

Lekari najčešće preporučuju da se prvo testira muškarac, s obzirom na to da osnovne analize koje se rade – spermogram i spermokultura – su neinvazivne, jednostavne i jeftine. Ukoliko su rezultati uredni, prelazi se na testiranje žene, gde postoji nešto širi spektar mogućih uzroka. Nakon osnovnih pregleda koji uključuju ginekološki ultrazvuk, papa test, kolposkopiju i briseve, žene se upućuju na praćenje ovulacije, ispitivanje prohodnosti jajovoda, a zatim dalje na hormonalne pretrage, imunološke i druge analize. Iako su ove analize dosta komplikovanije, iskustva specijalista govore da se ženski sterilitet lakše leči od muškog.

U Srbiji u većini gradova postoje ginekološke klinike ili specijalizovanja odeljenja u bolnicama koja se bave isključivo utvrđivanjem i lečenjem steriliteta. Takođe, ukoliko par više godina ne uspeva da reši problem neplodnosti, zahvaljujući Nacionalnom programu za vantelesnu oplodnju, odnosno o trošku države, omogućeni su besplatni postupci za sve osiguranike.Save

Related Articles

Check Also
Close