fbpx
Priprema za trudnoću

Test za trudnoću

Kućni test za trudnoću je najjednostaviji način da izvršite prvu proveru da li ste u drugom stanju.

Postoji veliki broj različitih testova za utvrđivanje trudnoće, ali svi kućni testovi funkcionišu na isti način. Oni registruju povišen nivo hormona Beta HCG (Humani horionski gonadotropin) u mokraći. Nivo Beta HCG-a raste od trenutka kada se embrion implantira u materici.

Šta je test za utvrđivanje trudnoće?

Test za trudnoću je prilično pouzdan, ali je pouzdaniji kada ga radite nakon što menstruacija izostane. Idealno oko nedelju dana posle toga. Kada se pravilno rade, njihova pouzdanost je 97-99%.

Postoje vrlo osetljivi testovi koji registruju već 10 ml/hCG, dok većina registruje 25 ml/hCG ili više.
Mada se u uputstvima za upotrebu većine ovih testova navodi da mogu registrovati trudnoću već 7-10 dana od začeća, precizniji rezultat dobija se tek oko dve nedelje nakon ovulacije, odnosno na dan kada menstruacija izostane.

Zašto treba jutarnji urin za test za trudnoću?

Da bi rezultat bio precizniji, testirajte prvu jutarnju mokraću u kojoj je koncentracija Beta HCG-a viša.

Testovi se, bez obzira da li su u obliku trakice ili pločice, koriste na sličan način: trakice se umoče na kratko u posudu sa urinom, dok se na pločicu malom pipetom koja stiže u pakovanju sa testom, nakapa nekoliko kapi mokraće.

Rezultat može da se pojavi posle nekoliko sekundi ili nekoliko minuta, a smatra se da nije validan nakon što prođe više od pola sata. Ako se pokaže jedna crtica, test je negativan i niste trudni. AKo se pokažu dve crtice ili plusić (u zavisnosti od vrste testa), test je pozitivan.

test za trudnoću

Lažno negativan rezultat je čest

Jednostavno, test je urađen prerano i nivo Beta HCG još nije dovoljno porastao da bi test registrovao trudnoću. Ako vam menstruacija kasni, ponovite test nakon dva dana, a ako i dalje kasni, uradite test iz krvi ili konsultujte svog ginekologa.

Ceo tekst: Lažno negativan tekst za trudnoću

Lažno pozitivan rezultat je ređi

Može se pojaviti međutim u slučaju biohemijske trudnoće, kada se trudnoća spontano prekine i nestane sa menstruacijom. Takođe, povišen nivo Beta HCG-a može nastati usled postojanja cisti na jajniku ili nekih drugih poremećaja.

Ceo tekst: Lažno pozitivan test za trudnoću

Neispravan test za trudnoću

Nevažeći test se prepoznaje po tome što se tokom testiranja ne pojavi kontrolna, prva crtica. U tom slučaju ponovite test.

Šta kada test pokaže da ste u drugom stanju?

Ako je test za trudnoću pokazao da ste u drugom stanju, trebalo bi da zakažete pregled kod svog lekara. Ne morate žuriti, ali je važno da pregled bude u narednih nekoliko nedelja.

Kalendar trudnoće iz nedelje u nedelju

Pročitajte još:

Literatura:

  1. Womenshealth: Knowing If You are Pregnant – https://www.womenshealth.gov/pregnancy/you-get-pregnant/knowing-if-you-are-pregnant
  2. Mediline.com: Pregnancy Test – https://medlineplus.gov/lab-tests/pregnancy-test/

Photo by cottonbro from Pexels

Objavljen: 5. oktobar 2012. godine, ažuriran: 19. maj 2023. godine

Midas

Uredništvo

Redakcija portala izveštava o novim događajima, istraživanjima, informacijama. Prenosi vesti i ustupa prostor. Sve vaše sugestije i predloge možete nam poslati na office@demetra.rs

Related Articles

Back to top button