Vantelesna oplodnja i društvena stigma – kako se nositi sa osudama okoline?
VTO nije znak slabosti - naprotiv, to je pokazatelj hrabrosti i odlučnosti da se uprkos izazovima ostvari san o roditeljstvu.
Ako imate veći komad, idealno je da napravite špikovano meso kao jednu od ideja za ručak vikendom. Dobra stvar je i to da ovako pripremljeno meso ima odličan ukus i hladno, pa vam može ostati za drugi dan.

Foto: MrsPetkovic
Po želji možete dodati i kašičicu senfa, malo mlevenog bibera, ruzmarin ili čili (ako volite ljuto).

Foto: MrsPetkovic
Špikovanje mesa predstavlja njegovo punjenje začinima, slaninom, šunkom i slično. Ukoliko nemate šuplju iglu, meso možete špikovati i tako što ćete nožem praviti useke u njemu. Ovo se radi samo na većim komadima mesa, nema potrebe da to radite ako su u pitanju mali komadi ili šnicle, tada ćete posipanjem začiniti komade.
Dakle, uzmite komad svežeg mesa. Potrebno je da bude već od bar 800 grama. Možete birati šol ili svinjski but. Ako koristite šol, on će biti mekši jer je masniji, ali mogu ostati i ti masni delovi, pa povedite računa tokom pripreme koliko su se istopili i ostavite onako kako volite. Špikovan svinjski but se priprema tako što ćete nožem napraviti useke u mesu i u njih dodati beli luk iseckan na štapiće ili tanje listiće. Potrudite se da rezovi u mesu budu dovoljno duboki da celi komadi luka stanu u njih.

Foto: MrsPetkovic
Ceo komad mesa dobro začinite sa solju i ostalim začinima po želji. U šerpi zagrejte mast (ili ulje) i stavite ceo komad mesa unutra. Dobro ga propržite sa svih strana da se uhvati tanja korica. Nakon što ste špikovano meso propžili, dodajte lovorov list, biber u zrnu i trećinu čaše vode u šerpu. Smanjite temperaturu na srednju, poklopite i dinstajte. Proveravajte na svakih 10-15 minuta da li je isparila voda, pa dodajte još malo i po potrebi okrenite meso. U zavisnosti od veličine komada, trajaće i vreme pripreme. Obično se sprema jedan i po do 2 sata. Na kraju pustite da sva voda ispari, a meso dobije intenzivnije prženu koricu. Sačekajte da se malo prohladi pre sečenja.

Foto: MrsPetkovic
Još recepata:
Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.
VTO nije znak slabosti - naprotiv, to je pokazatelj hrabrosti i odlučnosti da se uprkos izazovima ostvari san o roditeljstvu.
Studije objavljene u časopisima Human Reproduction i Fertility and Sterility pokazuju da ishrana bogata voćem, povrćem, celim žitaricama, maslinovim uljem i ribom može značajno doprineti uspešnosti VTO postupaka.
Iako KISS sindrom nije priznat kao standardna medicinska dijagnoza u većini pedijatrijskih protokola, stručni radovi ukazuju na to da promene u prvom i drugom vratnom pršljenu (atlanto-aksijalnoj oblasti) mogu imati uticaja na držanje i motorički razvoj odojčeta.
Čitalac se obratio lekaru jer ima kalcifikat u prostati i zanima ga da li postoji neko rešenje mimo operacije.
Duboko veruju u moć transformacije, pa često prolaze kroz velike životne prekretnice koje ih učine još mudrijima i snažnijima.
Ne propustite najnovije vesti, ekskluzivne ponude i korisne informacije. Prijavite se na naš newsletter.
Kalendar trudnoće od 1. do 42. nedelje trudnoće i kalendar za svaki mesec trudnoće (1. do 9. meseca trudnoće)
Gibanica bez sira je jedno od najjednostavnih jela. Za pripremu vam ne treba nikakvo predznanje ni iskustvo u kuhinji. Dovoljno je da obezbedite potrebne sastojke, imate pleh, rernu i to je to. Pratite uputstva i nećete pogrešiti.
Kako napraviti kolač sa limunom? Šta vam je potrebno od sastojaka?
Ovo je jedan od najjednostavnijih recepata za keksiće. Jednostavan keks sa pudingom mogu napraviti i početnici u kuhinji.
Kako se pravi jednostavan salsa sos kod kuće? Za šta možete da ga koristite? Koliko može da stoji u frižideru?
Banana mafini su odličan izbor za doručak ili školsku užinu za dete. Ne morate se slepo držati recepta i možete ih improvizovati kako se vama dopadne.
Ako vam se jede riba, losos iz rerne je jedan od najjednostavnijih za pripremu. Jeste nešto skuplji, ali nema čišćenja kao kada se priprema skuša, na primer.