Sarmice od zelja su jedno od tradicionalnih jela koje se servira uz kiselo mleko, a mogu se praviti na više načina. Mnogi zaziru od pravljenja jer misle da je sve previše komplikovano, a posebno uvijanje sarmica. Ovo uopšte nije problem jer ih u krajnjoj liniji možete napraviti kao musaku, ređanjem i dobićete apsolutno isti ukus, a skratiti vreme pripreme.
Sastojci za sarmice od zelja:
3 veze zelja,
300 grama mešanog mlevenog mesa,
1 srednja glavica crnog luka,
2 čena belog luka
1/2 male šoljice pirinča od 100ml
2 ravne kašike masti ili malo ulja
1/2 male šoljice soka od paradajza
so, biber i aleva paprika
prilog: kiselo mleko
Kako se prave sarmice od zelja?
Sitno iseckati crni i beli luk ili ih samleti u seckalici. Propržiti luk na zagrejanoj kašiki masti ili ulja. Kada se luk ustaklasti, dodati meso. Nakon što se i meso proprži, dodati pirinač, biber, so i alevu papriku. Sve promešati i fil je gotov.
Zelje oprati i po potrebi skratiti središnju žilu na listu. Nakon toga ga na minut uroniti u ključalu vodu ili staviti u cediljku pa dobro prelijti ključalom vodom kako bi se listovi poparili i omekšali da mogu da se uvijaju.
Uzeti manju šerpu, sipati na dno malo ulja ili razmazati preostalu mast. Uzeti na dlan list zelja, staviti u dnu 1-2 kafene kašičice fila i uvijati sarmicu tako što ćete prvo saviti sa obe strane, da fil ne ispada, a onda rolati celu dužinu. Ređajte gušće jednu do druge u krug.
Nakon što ovaj postupak završite, prelijte sokom od paradajza, sa još malo soli, bibera i aleve paprike, te nalijte vodom toliko da voda oko pola prsta prekriva sarmice. Nemojte odmah stavljati previše vode. Uključite da provri, a onda smanjiti na nižu temperaturu i na svakih par minuta po potrebi dodati malo vode. Biće potrebno oko 20 do 25 minuta da se skuvaju do kraja, odnosno dok se pirinač skuva. Zbog pirinča je važno da ne ostanu bez vode, a on će je upijati kako se budu kuvale.
Služiti uz kiselo mleko.
Savet plus:
Okvirno ide oko veze zelja na 100 g mlevenog mesa. Ako vam treba veća količina, samo sve povećajte i to je to.
Obično koristim mešano mleveno meso, kao najukusnije, ali vi možete u skladu sa željama i mogućnostima.
Ako slučajno ne koristite pirinač, možete dodati više mesa ili šargarepu da njima povećate količinu. Uz upotrebu pirinča, ne treba vam hleb uz obrok.
Neki umesto sa kiselim mlekom, sarmice od zelja jedu sa pavlakom. Posebno je deci tako ukusnije, jer je pavlaka jača i masnija, te deci više „ubije“ ukus oprog zelja.
Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.
Rođeni na ovaj datum u ljubavi traže osobu koja će razumeti njihovu složenost i emotivnu dubinu. Ne zadovoljavaju se površnim odnosima, njima je potrebna duhovna i intelektualna povezanost.
Razumevanje rizika i prevencija srčanih bolesti tokom menopauze može značajno doprineti očuvanju kardiovaskularnog zdravlja tokom ovog životnog perioda.
Često se dešava da lekari ne mogu naći uzrok pobačaja. Kod samo polovine parova uzrok bude otkriven, a ako vi niste taj slučaj, ne preostaje vam ništa drugo osim da budete hrabri i nastavite dalje jer istraživanja pokazuju da 70% parova kod kojih ne uspe da se utvrdi uzrok na kraju ipak ostvari normalnu trudnoću.
Akne se najčešće pojavljuju u pubertetu i kod žena u PMS-u ili u toku menstruacije. Razlog tome su hormoni, koji imaju jednu od ključnih uloga kada su bubuljice u pitanju.
Kvalitet bureka u mnogome zavisi od kvaliteta sira, moj idealan izbor je neki sitan sremački, delimično masan. Ako je potpuno masan, istopiće se skroz, ako je pak suviše posan, neće se ni malo sjediniti sa korama.
Ukoliko želite da spremate ovaj recept, trebaće vam malo više od 15 minuta. Junetina sa šampinjonima se sprema duže, te spremite sebi i neki aperitiv i isplanirajte da paralaleno možete još nešto uraditi.
Gulaš je jedno od tradicionalnih jela koja su veoma jednostavna, ali ih svako pravi na drugi način. Mi najčešće jedemo gulaš od junećeg mesa i to sa testeninama, mada smo jednom probali od mešanog svinjskog i junećeg i možda je čak bio i bolji.