Ako imate već izrendanu bundevu, a vrlo često se baš takva prodaje na pijaci, onda će zimski kolač sa bundevom spadati u one koji se prave za par minuta, ako izuzmemo vreme potrebno za pečenje.
Ovo je ujedno i jedini kolač sa bundevom koji jedu svi ukućani kod nas, a da nismo inače ljubitelji bundeve. Čokolada i vino fino zamaskiraju bundevu da dobije neki egzotičan ukus.
Zimski kolač sa budevom
Šta je potrebno za zimski kolač sa bundevom?
Za ovaj kolač vam čak nije potreban ni mikser. Sastojke u posudi možete umutiti varjačom, a za pečenje će biti potreban pleh okvirnih dimenzija 25 x 35 centimetara.
250 grama rendane na krupno bundeve
250 grama brašna
1 kesica praška za pecivo
1 dl crnog vina
1 dl mleka
160 g šećera
50 ml ulja
70 g seckanih oraha
2 jajeta
½ kašičice cimeta
3 kašike kakaoa
100 grama čokolade i 2 kašike ulja
Kako se pravi zimski kolač sa bundevom?
Pomešajte bundevu sa jajima, vinom, mlekom, uljem i cimetom. Nakon toga dodajte šećer, brašno sa praškom za pecivo, orasima, kakaom i sve dobro promešajte. U zagrejanu rernu ubacite prvo pleh premazan uljem da se 2 minuta zagreje, pa kada ga izvadite, sipajte smesu u pleh. Ovako ćete izbeći da se kolač zalepi za pleh (ovaj trik možete koristiti i inače za kolače i proju). Pecite oko 30 minuta na 190-200°C.
Nakon što izvadite kolač iz rerne, premažite ga prethodno ispoljenom čokoladom, pomešanom sa dve kašike ulja.
Nema potrebe da kolač držite u frižideru. Samo ćete ga bespotrebno presušiti. Za naredna 2 do 3 dana, neće mu ništa biti ako vam u domu nije baš prevruće.
Od društvenih mreža i mobilnih aplikacija do rada na daljinu i neprekidnog pristupa informacijama, tehnologija oblikuje način na koji komuniciramo, radimo i provodimo slobodno vreme. Iako donosi mnoge prednosti, prekomerna upotreba digitalnih uređaja može imati značajan uticaj na mentalno zdravlje.
Fizička aktivnost je od suštinskog značaja za opšte zdravlje, a vežbanje tokom ciklusa može imati brojne prednosti. Iako mnoge žene osećaju umor, bol i nelagodnost tokom ciklusa, blaga do umerena fizička aktivnost može pomoći u ublažavanju simptoma i poboljšanju raspoloženja.
Bakterijska vaginoza može biti seksualno prenosiva, sugeriše nova studija objavljena u časopisu New England Journal of Medicine iako se do sada smatralo da bakterijska vaginoza ni u kom smislu ne može biti seksualno prenosiva bolest.
Došla je sezona mladog luka, a ako biste da ga korstite kao sastojak u salati, satrica je pravi izbor za vas. Recept za ovu salatu je veoma jednostavan, a tokom prolećnih i letnjih meseci može biti divno osveženje i dodatak uz obrok.
Ukoliko se pitate kako se pravi bela čorba kao iz restorana, evo recepta da to postignete uz precizne mere i na jednostavan način. Naravno, kao i za sve, možete praviti varijacije koje se vama dopadaju, ali ovo je osnova s kojom nećete promašiti.
Obično đuveč pravimo sa svinjskim ili junećim mesom, sa piletinom češće pilav, a ovo je recept baš za đuveč sa belim mesom. Vaš je izbor da li ćete koristiti pileće ili ćureće belo meso. Često deca ne vole da jedu ovo jelo, ali probajte da se dogovite da bar pojedu delove povrća koje vole, pirinač i meso. Sigurno će im se dopasti.
Testenine sa sirom i jajima zapečene u rerni su jedno od onih jela koje pripremamo kad nam treba nešto brzinski, a nemamo ideju šta bi bila bolja opcija. Spremali smo ih i ujutru da bi deca nosila u kutijici u školu. Zgodno je jer se prohlade, ali nisu nejestivi ni tako, naprotiv.