Špagete sa piletinom i pavlakom
Možda niste do sada znali, ali u Italiji nije uobičajeno jesti špagete sa piletinom. Oni uopšte ne misle da to treba kombinovati, a na našim prostorima je ovo uobičajena kombinacija i ne možemo reći da nam se ne dopada.
U ovom tekstu:
Sastojci za špagete sa piletinom u belom sosu:
- 350 grama špageta
- oko 250-300 grama pilećeg filea
- 300 ml pavlake za kuvanje
- kašičica senfa
- kašičica majoneza
- malo maslinovog ulja
- 1 čen belog luka ili malo belog luka u granulama
- origano i bosiljak (ili mešavina začina za testeninu)
- so
Kako se prave špagete sa piletinom i pavlakom?
U veliku šerpu sipajte vodu i dodajte dosta soli. Kada provri sipajte špagete da se kuvaju. Skuvajte ih al dente, oko 7 minuta. Dok se kuvaju voda i špagete, u zagrejan dublji tiganj sipajte malo maslinovog ulja i propržite na kocke iseckanu piletinu. Kada pobeli i počne da rumeni, dodajte pavlaku za kuvanje, senf, majonez i sve dobro sjedinite. Nakon toga dodajte začine. Možete začine dodavati odvojeno ili gotovu mešavinu začina. Količinu začina dodajte po ukusu.
Možete povećati količine na 500 grama špageta i ostalo povećano, kako bi balans sastojaka ostao isti. Ovo je mera za 2-3 porcije i staje lepo u veći tiganj. Ovo je važno da biste sve pomešali i sjedinili.
Kada je sos sa piletinom pripremljen, dodajte špagete iz šerpe. Mešajte ih i kutlačom dodajte vodu u kojoj su se kuvale špagete. Poklopite, ostavite minut, pa proverite da li treba dodati još malo vode. Kada ste sigurni da su špagete skuvane, a ostalo je dovoljno sočno (ne treba da pliva u vodi), nemojte više dodavati vode i servirajte.
Špagete sa piletinom i pavlakom se prave veoma jednostavno, ali često je problem u tome da nekima ispadaju previše suve i to je jedan od češćih finih detalja koji razdvajaju dobro pripremljeno jelo od neuspelog.
Kako da napravite piletinu u sosu od pavlake: Belo meso sa slaninom i pavlakom
Više recepata na Instagram profilu: @demetra.portal, pročitajte i: 100 ideja za ručak: Šta spremati za ručak?
Objavljen: 18. novembra 2023. godine, ažuriran: 5. januara 2025. godine