Špagete bolonjeze: Kako se pravi originalni bolonjeze sos?
Čini se da su špagete bolonjeze jedne od najčešće spremanih i svojevrstan klasik, čak i u Srbiji. Međutim, nije svaki sos podjednako dobar. Kako da napravite jednostavan, a kako originalni bolonjeze sos?
Pored ovih sastojaka, biće vam potrebno i pakovanje 500 g špageta po izboru. Koje ćete skuvati prema uputstvu sa pakovanja.
Kako se prave špagete bolonjeze na jednostavan način?
Na dno šerpe sipajte ulje i kada se ugreje, dodajte sitno seckan luk i izrendanu šargarepu (može i u seckalici iseckano zajedno). Kada počne da se prži, dodajte meso i sve propržite da meso pobeli. Nakon toga sipajte sok od paradajza i začine. Ostavite da se krčka minimum pola sata, kako bi se svi ukusi lepo sjedinili. U međuvremenu skuvajte špagete prema uputstvu. Servirajte špagete, pa prelijte sos.
Savet plus: Ukoliko je deci jako, možete u sam sos dodati malo pavlake za kuvanje ili obične kisele pavlake. Po želji možete posuti i parmezanom preko i dodati listiće svežeg origana ili bosiljka.
Kako se pravi originalni bolonjeze sos?
Sastojci za pravi italijanski bolonjez sos:
45 ml maslinovog ulja
kockica putera (oko 25 grama)
1 glavnica sitno seckanog crnog luka
1 stabljika sitno seckanog celera
1 sitno seckana šargarepa
150 grama sitno, na kockice seckane pančete
400 grama mešanog mlevenog mesa
200 ml crnog vina
2 kašike koncentrovanog paradajz pirea
200 ml bujona za supu
400 grama špageta ili taljatela
Priprema:
U tiganju zagrejte maslinovo ulje i puter, te dodajte luk, šargarepu, celer, slaninu (pančetu) i propržite 10-ak minuta, odnosno dok luk ne omekša. Posle toga dodajte meso i pržite dalje dok ne pobeli meso, odnosno dok se blago ne proprži. Sipajte vino i ostavite ga da ispari. Paradajz pire razmutite u malo bujona i prelijte sve. Smanjite na nižu temperaturu, pokrijte i lagano krčkajte naredna dva sata, proveravajući da li ima dovoljno bujona da ne zagori i ne presuši se. Sklonite sa vatre i dodajte sveže kuvane testenine. Sve umešajte i služite.
Po ovom receptu više puta je spremao i čuveni Đenaro Kontaldo, mentro Džejmi Olivera i jedan od dvojice omiljenih Italijana iz serije „Two Greedy Italians„.
Oko toga da li redovan seks produžava život ili zdrave osobe imaju češće seks uvek postoje brojne rasprave. To mu dođe kao ono da li je starija kokoška ili jaje. Bilo kako bilo, seksualni odnosi mogu samo da poboljšaju kvalitet vašeg života i, ukoliko je moguće, ne bi trebalo da ih izbegavate i smatrate bespotrebnim.
Blizu 20% svih trudnoća koje su potvrđene završi se spontanim pobačajem, dok do biohemijske trudnoće dolazi u čak oko 50% slučajeva, ali žene tada ni ne znaju još uvek da su ostajale u drugom stanju. Koliki je uticaj kariotipa na ponovljeni pobačaj i kako se utvrđuje da je roditeljski kariotip uzročnik?
Najčešće komplikacije u ranoj trudnoći su vanmaterična trudnoća, molarna trudnoća i spontani pobačaj. Pored toga, mnoge trudnice se suočavaju sa implantacijskim krvarenjem, jutarnjim mučninama i drugim problemima, koji su deo normalnog toka trudnoće.
Kako treba da izgleda ishrana tokom trudnoće? Spisak 10 stvari koje treba jesti i 10 koje bi trebalo izbegavati. Predlozi dnevnog menija za svaki trimestar.
Došla je sezona mladog luka, a ako biste da ga korstite kao sastojak u salati, satrica je pravi izbor za vas. Recept za ovu salatu je veoma jednostavan, a tokom prolećnih i letnjih meseci može biti divno osveženje i dodatak uz obrok.
Došla je sezona mladog luka, a ako biste da ga korstite kao sastojak u salati, satrica je pravi izbor za vas. Recept za ovu salatu je veoma jednostavan, a tokom prolećnih i letnjih meseci može biti divno osveženje i dodatak uz obrok.
Ukoliko se pitate kako se pravi bela čorba kao iz restorana, evo recepta da to postignete uz precizne mere i na jednostavan način. Naravno, kao i za sve, možete praviti varijacije koje se vama dopadaju, ali ovo je osnova s kojom nećete promašiti.
Obično đuveč pravimo sa svinjskim ili junećim mesom, sa piletinom češće pilav, a ovo je recept baš za đuveč sa belim mesom. Vaš je izbor da li ćete koristiti pileće ili ćureće belo meso. Često deca ne vole da jedu ovo jelo, ali probajte da se dogovite da bar pojedu delove povrća koje vole, pirinač i meso. Sigurno će im se dopasti.
Testenine sa sirom i jajima zapečene u rerni su jedno od onih jela koje pripremamo kad nam treba nešto brzinski, a nemamo ideju šta bi bila bolja opcija. Spremali smo ih i ujutru da bi deca nosila u kutijici u školu. Zgodno je jer se prohlade, ali nisu nejestivi ni tako, naprotiv.