Reforma torta je bila posebna poslastica u našoj familiji, a baba je sprema po ovom receptu više od pola veka. Tek skoro sam probala da je napravim, a onda sam i shvatila da je to zapravo bezglutenska reforma torta. Iako možda u startu deluje komplikovano jer ima 4 kore, one se veoma brzo peku, a onda vam ostaje samo da skuvate fil i sve sjedinite.
Možda bi neko umeo da napravi verziju sa manje šećera ili nešto zdravije, ali ja nisam pokušavala. Odlična je baš ovakva kakva jeste, ali ujedno i jača.
Sastojci za reformu
20 jaja
40 kašika šećera
600 grama oraha
250 grama šećera u prahu
400 grama čokolade
500 grama putera
Kako se pravi reforma torta?
Kore za tortu
Za tortu će biti potrebno da ispečete 4 kore. Za svaku od njih treba odvojiti 5 belanaca i umutiti ih sa 10 kašika šećera u beli sneg. Kada je umućeno dodajte 150 grama mlevenih oraha. Sipajte u podmazan ili obložen veći pleh. Pecite oko 15-20 minuta na 180 stepeni. Ovaj postupak ponovite četiri puta.
Fil za tortu
Žumanca koja ostaju stavljajte sve u jednu posudu u kojoj ćete ih kuvati na pari. Kada odvojite svih 20 žumanaca, u njih sipajte šećer u prahu. Umutite mikserom i skuvajte na pari. Kada je skuvano dodajte i 300 grama čokolade. Promešajte dok se čokolada ne istopi a nakon toga ostavite fil da se hladi. U ohlađen fil dodajte 500 grama putera i sve dobro umutite mikserom. Filujte između svake kore, a najviše ostavite za poslednji sloj.
Kada završite, izrendajte preko čokoladu. Ostavite tortu oko 2 sata, ukoliko nije previše toplo, van frižidera, kako bi kore mogle dobro da upiju fil, pa je tek onda odložite u frižider. Ovo je najbolja praksa kod svake torte kako bi kore bile što sočnije. Kada je odmah odložite u frižider, fil se previše brzo stegne, a onda kore nekada budu suvlje.
Imajte na umu da reforma torta može čak i da se zaledi i odmrzne kada vam bude potrebna. U frižideru može duže da stoji, pa nema potrebe da pravite manju meru i slično.
Rođeni 31. jula su lavovi sa izuzetnom radnom etikom, kreativnim duhom i unutrašnjim integritetom. Vatreni uticaj znaka Lava daje im samopouzdanje i izražajnost, dok numerološki broj 31, koji se svodi na 4 (3 + 1), unosi disciplinu, organizaciju i praktičnost u njihov karakter.
Danas, uz obilje modela, funkcija, energetskih klasa i pametnih opcija, odluka može delovati zbunjujuće. Da li vam je važniji tihi rad, brzi program, parna funkcija, kapacitet ili pak cena? A šta kada u prodavnici naiđete na desetine modela koji svi na prvi pogled deluju isto?
Letnji trendovi 2025. donose osveženje u modni svet - spoj udobnosti, održivosti i nostalgičnih stilova iz devedesetih i ranih dvehiljaditih. Ovog leta moda postaje opuštenija nego ikad, ali i dalje sa dovoljno detalja da se izdvojiš i na plaži i na gradskom asfaltu.
Saveti za odmor sa malom decom su uvek dobro došli, a sa druge strane odmor ne izgleda kao ono sa razglednica, baš nikada: plišani flamingosi, kokteli i beskrajno sunčanje. Ipak, uz malo pripreme, puno fleksibilnosti i dozu Demetrinih saveta, letovanje može postati dragoceno porodično iskustvo, a ne iscrpljujuća ekspedicija.
Danas, uz obilje modela, funkcija, energetskih klasa i pametnih opcija, odluka može delovati zbunjujuće. Da li vam je važniji tihi rad, brzi program, parna funkcija, kapacitet ili pak cena? A šta kada u prodavnici naiđete na desetine modela koji svi na prvi pogled deluju isto?
Uštipci su suštinski jednostavno i jeftino jelo. U Srbiji, ali i slične verzije u Italiji i Španiji, decenijama su omiljena hrana za doručak uz različite dodatke.
Kako da napravite ukusan gulaš sa testeninom tako što ćete koristiti samo svinjsko meso?
Ako niste ljubitelj svinjskog mesa, možete na isti način napraviti i od junetine.
Prvo putovanje avionom za dete može biti uzbudljivo, ali i stresno - kako za mališane, tako i za roditelje. Nova iskustva, gužva na aerodromu, buka u avionu, kao i nepoznate procedure mogu izazvati nelagodnost ili strah. Ipak, uz dobru pripremu, prvi let može postati predivna uspomena za celu porodicu.
Paradajz čorba je jelo koje možete napraviti za par minuta u najjednostavnijoj izvedbi, a možete praviti i nešto zahtevniju varijantu. Ono što je sigurno - svako može da je napravi i prijaće vam.