Posna proja – proja bez jaja i mlečnih proizvoda
Ne samo da je posna proja odlična kada vam je potreban posni obrok ili kao predjelo na posnoj trpezi, već je odličan izbor ukoliko ne smete da jedete jaja i/ili mlečne proizvode.
U ovom tekstu:
Sastojci:
- 3 šoljice projinog brašna
- 2 šoljice običnog brašna
- 1 šoljica palente
- 1 šoljica ulja
- 4 šoljice kisele vode
- 1 prašak za pecivo
- 1 ravna kašika soli
- 1 kašičica šećera
Po želji možete dodati:
- 30 grama kikirikija (2 kašike)
- 30 grama lanenog semena (mleveno je bolje iskoristljivo)
- 30 grama susama
Kako se pravi posna proja?
Pomešajte prvo sve suve sastojke: sve vrste brašna (ako nemate palentu, stavite obično brašno), prašak za pecivo, so i šećer. Nakon toga dodajte ulje i vodu te sve sjedinite. Na kraju dodajte i kikiriki, susam, laneno seme, a možete dodati i druge orašaste plodove i semenke. Deo možete umeštati, a deo posuti preko.
Kada sve sjedinite sipajte u kalupe za mafine ili podmazan pleh i pecite u zagrejanoj rerni 30 minuta na 200 stepeni.
Ukoliko vas zanima recept za klasičnu proju, možete ga pročitati ovde: Mekane projice sa sirom
Objavljen: 30. mart 2024. godine, ažuriran: 3. maj 2024. godine