Bezglutenski voćni mafini bez šećera

Mafini bez šećera su odličan izbor za vas ukoliko ste rešili da smanjite unos slatkog, ali i da se zdravije hranite. Ova verzija može da bude i bezglutenska po vašoj želji. Predlažemo vam da napravite ovu brzu poslasticu pogodnu i za decu stariju od godinu dana:
- Vreme pripreme: 25 minuta
Voćni mafini bez šećera – sastojci:

- 2 banane
- 2 jaja
- 5 kašika brašna – za bezglutensku verziju birajte brašno bez glutena (korišćeno je Nutrifree brašno, ali možete koristiti i brašno od prosa)
- 1 kašika ulja – maslinovog ili drugog
- 1 kašika kakaa
- kašičica praška za pecivo (ukoliko ne unosite gluten, nemojte koristiti prašak, odnosno koristite bezbedan prašak za pecivo)
- prstohvat sode bikarbone
- prstohvat soli
- OPCIONO: ukoliko volite slađe mafine, dodajte jednu veću kašiku meda
- OPCIONO: 2 šake bobičastog voća (izbor je vaš: borovnice, jagode, maline, kupine)
Bezglutenski mafini – priprema:
Uključite rernu i podesite temperaturu na 200 C.
U činiji izgnječite dobro 2 banane, dodajte i umutite 2 jaja i ulje, a zatim sipajte i umutite preostale suve sastojke. Ukoliko želite slađe mafine, na kraju dodajte kašiku meda pa smesu sipajte u korpice za mafine. U svaku korpicu dodajte po nekoliko bobica.

Pecite mafine 15 minuta.
NAPOMENA: Med je teži od ostalih sastojaka pa pada na dno posude u kojoj mutite smesu za mafine. Zbog toga, prilikom sipanja smese u korpice za pečenje, morate povremeno mešati masu, da bi svi mafini bili jednako slatki. U suprotnom, najslađi će biti oni koje poslednje sipate u korpice jer je sav med pao na dno.