Zimski kolač sa bundevom
Ako imate već izrendanu bundevu, a vrlo često se baš takva prodaje na pijaci, onda će zimski kolač sa bundevom spadati u one koji se prave za par minuta, ako izuzmemo vreme potrebno za pečenje.
Ovo je ujedno i jedini kolač sa bundevom koji jedu svi ukućani kod nas, a da nismo inače ljubitelji bundeve. Čokolada i vino fino zamaskiraju bundevu da dobije neki egzotičan ukus.
U ovom tekstu:
Šta je potrebno za zimski kolač sa bundevom?
Za ovaj kolač vam čak nije potreban ni mikser. Sastojke u posudi možete umutiti varjačom, a za pečenje će biti potreban pleh okvirnih dimenzija 25 x 35 centimetara.
- 250 grama rendane na krupno bundeve
- 250 grama brašna
- 1 kesica praška za pecivo
- 1 dl crnog vina
- 1 dl mleka
- 160 g šećera
- 50 ml ulja
- 70 g seckanih oraha
- 2 jajeta
- ½ kašičice cimeta
- 3 kašike kakaoa
- 100 grama čokolade i 2 kašike ulja
Kako se pravi zimski kolač sa bundevom?
Pomešajte bundevu sa jajima, vinom, mlekom, uljem i cimetom. Nakon toga dodajte šećer, brašno sa praškom za pecivo, orasima, kakaom i sve dobro promešajte. U zagrejanu rernu ubacite prvo pleh premazan uljem da se 2 minuta zagreje, pa kada ga izvadite, sipajte smesu u pleh. Ovako ćete izbeći da se kolač zalepi za pleh (ovaj trik možete koristiti i inače za kolače i proju). Pecite oko 30 minuta na 190-200°C.
Nakon što izvadite kolač iz rerne, premažite ga prethodno ispoljenom čokoladom, pomešanom sa dve kašike ulja.
Nema potrebe da kolač držite u frižideru. Samo ćete ga bespotrebno presušiti. Za naredna 2 do 3 dana, neće mu ništa biti ako vam u domu nije baš prevruće.
Recepti: Kolač sa orasima i čokoladom
Fotografije: Privatna arhiva, tanjir za slikanje Marin atelje
Objavljen: 26. februar 2022. godine, ažuriran: 18. oktobar 2024. godine