fbpx
Porodična trpeza

Zimski kolač sa bundevom

Ako imate već izrendanu bundevu, a vrlo često se baš takva prodaje na pijaci, onda će zimski kolač sa bundevom spadati u one koji se prave za par minuta, ako izuzmemo vreme potrebno za pečenje.

Ovo je ujedno i jedini kolač sa bundevom koji jedu svi ukućani kod nas, a da nismo inače ljubitelji bundeve. Čokolada i vino fino zamaskiraju bundevu da dobije neki egzotičan ukus.

kolači sa bundevom i čokoladom
Zimski kolač sa budevom

Šta je potrebno za zimski kolač sa bundevom?

Za ovaj kolač vam čak nije potreban ni mikser. Sastojke u posudi možete umutiti varjačom, a za pečenje će biti potreban pleh okvirnih dimenzija 25 x 35 centimetara.

  • 250 grama rendane na krupno bundeve
  • 250 grama brašna
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 1 dl crnog vina
  • 1 dl mleka
  • 160 g šećera
  • 50 ml ulja
  • 70 g seckanih oraha
  • 2 jajeta
  • ½ kašičice cimeta
  • 3 kašike kakaoa
  • 100 grama čokolade i 2 kašike ulja
zimski kolač sa bundevom

Kako se pravi zimski kolač sa bundevom?

Pomešajte bundevu sa jajima, vinom, mlekom, uljem i cimetom. Nakon toga dodajte šećer, brašno sa praškom za pecivo, orasima, kakaom i sve dobro promešajte. U zagrejanu rernu ubacite prvo pleh premazan uljem da se 2 minuta zagreje, pa kada ga izvadite, sipajte smesu u pleh. Ovako ćete izbeći da se kolač zalepi za pleh (ovaj trik možete koristiti i inače za kolače i proju). Pecite oko 30 minuta na 190-200°C.

Nakon što izvadite kolač iz rerne, premažite ga prethodno ispoljenom čokoladom, pomešanom sa dve kašike ulja.

zimski kolač sa bundevom

Nema potrebe da kolač držite u frižideru. Samo ćete ga bespotrebno presušiti. Za naredna 2 do 3 dana, neće mu ništa biti ako vam u domu nije baš prevruće.

Recepti: Kolač sa orasima i čokoladom

Fotografije: Privatna arhiva, tanjir za slikanje Marin atelje

Objavljen: 26. februar 2022. godine, ažuriran: 18. oktobar 2024. godine

Reklame

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button