Jedni od onih jednostavnih recepata za poslasticu koja će vam dobro doći uz kafu su i ovi keksići sa komadićima čokolade. Postoji više verzija, a jedna od njih je i ova s tim da imajte na umu da je ovakav keks uvek podložan promenama i prilagođavanju recepta po vašoj meri.
Navikli smo da u kući uvek imamo neki keks. Tačnije, ja sam ta koja je zavisna da ima keks uz jutarnju kafu. Sve ove vrste „cookies“-a koje pravim nisu baš najzdravija varijanta jer dodajem i šećer, obično brašno, ali su ukusniji, svakako kvalitetniji i bez aditiva u odnosu na kupovne.
Važno je da naglasim da se definitvno vrlo lako prave, a nema tu ni neke mudrosti oko veštine. Oni nikada vizuelno neće izgledati idealno, kako god da ih oblikujete, ali ukus je ono što ih čini posebnim.
Najčešće pravim i jedemo ove klasične „kukize“ sa čokoladom, a ovaj recept sam pronašla i probala upravo da malo promenimo.
Sastojci za keks sa čokoladom
125 g maslaca
200 g šećera
1 kesica vanilin šećera
1 jaje
180 g brašna
2 šoljice lešnika
100 g crne čokolade
Kako se prave keksići sa komadićima čokolade?
Umutite puter, šećer, vanilin šećer i jaje. U to dodajte brašno i prašak za pecivo, pa sve dobro izmešajte. Dodajte iseckane lešnike i čokoladu seckanu na sitne kockice, pažljivo promešajte, pa vadite kašičicom u pleh obložen papirom za pečenje ili na podmazan pleh.
Pecite oko 15 minuta u rerni zagrejanoj na 180°C.
Savet plus
· Prema originalnom receptu ide i jedna kora od pomorandže, ali ja to nisam dodavala, jer ne volimo tvrdi keks sa tom aromom.
Ako umesto obične crne čokolade uspete da nađete kružiće od čokolade, kao mini mini novčiće, oni će idealno izgledati i ostati kompaktni u keksu, kao da je kupljen gotov. Ovu čokoladu u kružićima najčešće sam nalazila u Lidlu i tamo nema razlike u ceni ako kupite tako 100 g ili kupujete tamnu klasičnu. Inače se na nekim mestima ovakva čokolada značajno razlikuje kada je cena u pitanju.
** Za čokoladnu verziju možete zameniti 180 g brašna sa 150 g brašna + 30 g kakaoa. Meni se u toj opciji više sviđa ukus i struktura originalnih kukiza, čiji recept možete pročitati ovde: Cookies
Objavljen: 20. decembar 2020. godine, ažuriran: 6. jul 2024. godine
Jeste li nekada imale „leptiriće u stomaku” kada ste uzbuđene ili vas je „uvijalo u stomaku” kada ste pod stresom? Nije slučajnost – nauka je dokazala da naša creva i mozak konstantno komuniciraju. Ova veza, poznata kao "osa creva-mozak" (gut-brain axis), ključna je ne samo za varenje, već i za mentalno zdravlje i raspoloženje.
Bujon za supu je veoma jednostavno napraviti, a neuporedivo je bolji izbor od nekada popularne supe iz kesice ili klasične kocke za supu. Istina, sada ima i organskih kocki za supu, te ne morate brinuti da li imaju neke nedozvoljene aditive, ali najjednostavniji način da napravite svoj temeljac za supu je ujedno i zdrava opcija.
Priraslice su česte kod ponovljenih carskih rezova, a učestalost se povećava sa svakim dodatnim carskim rezom. Prema istraživanjima, priraslice se javljaju kod oko 30-40% žena nakon prvog carskog reza. Nakon drugog carskog reza, taj procenat raste na oko 60-70%, dok nakon trećeg carskog reza učestalost priraslica može biti čak 80-90%.
Bujon za supu je veoma jednostavno napraviti, a neuporedivo je bolji izbor od nekada popularne supe iz kesice ili klasične kocke za supu. Istina, sada ima i organskih kocki za supu, te ne morate brinuti da li imaju neke nedozvoljene aditive, ali najjednostavniji način da napravite svoj temeljac za supu je ujedno i zdrava opcija.
Pita od heljde, odnosno pita od heljdinih kora se najbolje pokazala spremljena na ovaj način. Ako su kore tanke, možete je praviti i kao klasičnu gibanicu ili pitu sa sirom. Možete čak i da pravite burek sa tanjim korama. Nemojte, pak, pokušavati ako su kore debele.
Cepkano meso je sve popularnije, a kako ga ne biste spremali 5-6 i više sati, postoji metod za pripremu u šerpi. Jeste da ga ne možete baš pustiti da se sve vreme samo sprema, ali biće odlično za najviše 2 sata.
Ako želite da napravite originalne vanilice, onda su to svakako vanilice sa orasima i mašću. Ukoliko ne stavite neki od ova dva sastojka, nećete sigurno dobiti ukus kog se sećate iz detinjstva. Mnogi ne prave vanilice sa mašću, već stavljaju puter ili nezdraviju verziju - margarin, a umesto oraha dodaju samo brašno.