Jedni od onih jednostavnih recepata za poslasticu koja će vam dobro doći uz kafu su i ovi keksići sa komadićima čokolade. Postoji više verzija, a jedna od njih je i ova s tim da imajte na umu da je ovakav keks uvek podložan promenama i prilagođavanju recepta po vašoj meri.
Navikli smo da u kući uvek imamo neki keks. Tačnije, ja sam ta koja je zavisna da ima keks uz jutarnju kafu. Sve ove vrste „cookies“-a koje pravim nisu baš najzdravija varijanta jer dodajem i šećer, obično brašno, ali su ukusniji, svakako kvalitetniji i bez aditiva u odnosu na kupovne.
Važno je da naglasim da se definitvno vrlo lako prave, a nema tu ni neke mudrosti oko veštine. Oni nikada vizuelno neće izgledati idealno, kako god da ih oblikujete, ali ukus je ono što ih čini posebnim.
Najčešće pravim i jedemo ove klasične „kukize“ sa čokoladom, a ovaj recept sam pronašla i probala upravo da malo promenimo.
Sastojci za keks sa čokoladom
125 g maslaca
200 g šećera
1 kesica vanilin šećera
1 jaje
180 g brašna
2 šoljice lešnika
100 g crne čokolade
Kako se prave keksići sa komadićima čokolade?
Umutite puter, šećer, vanilin šećer i jaje. U to dodajte brašno i prašak za pecivo, pa sve dobro izmešajte. Dodajte iseckane lešnike i čokoladu seckanu na sitne kockice, pažljivo promešajte, pa vadite kašičicom u pleh obložen papirom za pečenje ili na podmazan pleh.
Pecite oko 15 minuta u rerni zagrejanoj na 180°C.
Savet plus
· Prema originalnom receptu ide i jedna kora od pomorandže, ali ja to nisam dodavala, jer ne volimo tvrdi keks sa tom aromom.
Ako umesto obične crne čokolade uspete da nađete kružiće od čokolade, kao mini mini novčiće, oni će idealno izgledati i ostati kompaktni u keksu, kao da je kupljen gotov. Ovu čokoladu u kružićima najčešće sam nalazila u Lidlu i tamo nema razlike u ceni ako kupite tako 100 g ili kupujete tamnu klasičnu. Inače se na nekim mestima ovakva čokolada značajno razlikuje kada je cena u pitanju.
** Za čokoladnu verziju možete zameniti 180 g brašna sa 150 g brašna + 30 g kakaoa. Meni se u toj opciji više sviđa ukus i struktura originalnih kukiza, čiji recept možete pročitati ovde: Cookies
Objavljen: 20. decembar 2020. godine, ažuriran: 6. jul 2024. godine
Rođeni 31. jula su lavovi sa izuzetnom radnom etikom, kreativnim duhom i unutrašnjim integritetom. Vatreni uticaj znaka Lava daje im samopouzdanje i izražajnost, dok numerološki broj 31, koji se svodi na 4 (3 + 1), unosi disciplinu, organizaciju i praktičnost u njihov karakter.
Danas, uz obilje modela, funkcija, energetskih klasa i pametnih opcija, odluka može delovati zbunjujuće. Da li vam je važniji tihi rad, brzi program, parna funkcija, kapacitet ili pak cena? A šta kada u prodavnici naiđete na desetine modela koji svi na prvi pogled deluju isto?
Letnji trendovi 2025. donose osveženje u modni svet - spoj udobnosti, održivosti i nostalgičnih stilova iz devedesetih i ranih dvehiljaditih. Ovog leta moda postaje opuštenija nego ikad, ali i dalje sa dovoljno detalja da se izdvojiš i na plaži i na gradskom asfaltu.
Saveti za odmor sa malom decom su uvek dobro došli, a sa druge strane odmor ne izgleda kao ono sa razglednica, baš nikada: plišani flamingosi, kokteli i beskrajno sunčanje. Ipak, uz malo pripreme, puno fleksibilnosti i dozu Demetrinih saveta, letovanje može postati dragoceno porodično iskustvo, a ne iscrpljujuća ekspedicija.
Uštipci su suštinski jednostavno i jeftino jelo. U Srbiji, ali i slične verzije u Italiji i Španiji, decenijama su omiljena hrana za doručak uz različite dodatke.
Kako da napravite ukusan gulaš sa testeninom tako što ćete koristiti samo svinjsko meso?
Ako niste ljubitelj svinjskog mesa, možete na isti način napraviti i od junetine.
Paradajz čorba je jelo koje možete napraviti za par minuta u najjednostavnijoj izvedbi, a možete praviti i nešto zahtevniju varijantu. Ono što je sigurno - svako može da je napravi i prijaće vam.
Nekadašnje omiljeno jelo iz vrtića je ćušpajz od šargarepe. Veoma se lako pravi, a možete ga prilagoditi kako vam odgovara uz dodatak nekih začina, povrća ili, kao u ovom slučaju, pavlake.