fbpx
Stil ŽivotaUređenje doma

Uređenje trpezarije: 6 trikova da trpezarija izgleda skuplje za malo novca

Kako da za uređenje trpezarije ne potrošite previše novca, a da ona ipak izgleda luksuznije uz skromni budžet. Trpezarija je mesto gde će porodica, ali nekada i njihovi gosti jesti i uživati u proslavama. Iako većina nerado priznaje, ali svi vole da taj prostor impresionira i one koji im dođu u dom. Slavni dizajneri enterijera, otkrili su neke od trikova koji čine da trpezarija izgleda skuplje.

6 trikova da trpezarija izgleda skuplje za malo novca

Ne mora da znači da je potrebno da potpuno menjate enterijer. Na kraju krajeva, retko ko ima tu finansijsku mogućnost. Međutim, možda možete da preduzmete neke sitne radnje koje će vaš prostor učiniti glamuroznijim.

1. Pametno birajte osvetljenje

Osvetljenje može mnogo da utiče na to kako izgleda prostor. Uprkos skupoj rasveti koja neosporno izgleda impozantno, postoje i jefitinije opcije u robnim kućama koje sada nude i dostavu u svim gradovima Srbije.

Osvetljenje će doprineti izgledu trpezarije i pretvoriti je u elegantan prostor. Rasvetu uvek postavite iznad sredine stola. Okrugla rasveta je odlična za okrugao sto, a pravougaona za pravougaoni sto. Sjajno je da birate komade rasvete sa zlatnim odsjajem.

Važno je i kako postavljate rasvetu. Prenisko postavljena rasveta može da učini da prostor izgleda jeftino. Opšte pravilo je da se luster kači na 75 do 90 centimetara od površine stola.

uredenje doma 1

2. Uređenje trpezarije: Dodajte tepih ispod stola u trpezariji

Često se zbog lakšeg održavanja, a posebno ako imate malu decu ispod trpezarijskog stola ne stavlja tepih. Ovo je pogrešno jer taj prostor izgleda neuporedivo lepši kada se na podu nalazi tepih. On je ujedno i način da vizuelno odvojite trpezariju, ako se ona nalazi u “open space” prostoru. Za trpezariju nemojte birati čupave tepihe, već neki koji se lakše održava, usisava i koji ne upija previše fleka.

3. Dodajte još teksture da trpezarija izgleda skuplje

Kao što je tepih dobrodošao komad kada je uređenje trpezarije u pitanju, tako je dobro da dodate još malo teksture. Možda ćete želeti da stavite stolnjak preko celog stola ili raner preko središnjeg dela. On nije neophodan, ali možda lepo da oplemeni prostor. Možda nećete prekrivati ceo sto, ali drugačije postavljanje luksuznijih salveta može da napravi veliku promenu. Dodajte im prstenove koje i sami možete da napravite ili savijte salvete na drugačiji način.

Lan je materijal koji u svakoj opciji dobro izgleda, a za prazničnu trpezu dobro će se uklopiti pliš i somot u bordo ili tamno ljubičastoj boji.

Izvor: Pinterest

4. Ako želite da trpezarija izgleda skuplje, napravite centralnu tačku

Centralna tačka trpezarije je središnji deo stola. Stavite na nju veliku činiju sa voćem ili dodajte saksiju ili vazu sa cvećem. Sveže cveće je najbolji način da trpezariju učinite elegantnom, ali to nije svima dostupan način ulepšavanja, a mnogi i nisu ljubitelji rezanog cveća. Razmislite da uberete lekovito bilje pokraj puta i od njega napravite buket ili pak postavite lepu saksiju kućnih biljaka.

Činija puna voća je savet koji daju i pobornici feng šui pravca kao simbol obilja. Ovo je bolji izbor i ako nemate naviku da jedete voće ili želite da deci na oku bude dostupno da se posluže.

Pročitajte: Koje biljke najbolje čiste vazduh

5. Pokažite umetnost u trpezariji

Uređenje trpezarije je sjajna prilika da prikažete umetnost i ukrasite zidove lepim slikama. Nije potrebno da se radi o skupim komadima već o slikama koje ste našli u antikvarnici, reprodukcijama, zanimljivim posterima koje ćete uramiti ili dečijim uramljenim crtežima. A možda odaberete neki lep mural za zid trpezarije.

6. Eksperimentišite sa posuđem pri postavljanju stola

Nemojte se ustručavati da kombinujete tanjire koji ne čine isti set za ručavanje. Eksperimentisanje sa šarenijim posudama može da bude veoma dekorativno i lepo. Trenutno je moderno posuđe od stakla u boji. Zlatni i bronzani escajg koji se poslednjih godina mogu kupiti su posebno elegantni i daju jednu novu dozu luksuza vašoj postavci na stolu.

uredenje doma 2

Uređenje trpezarije: Odabir stola i stolica

Ukoliko ipak tek treba da opremate trpezariju i predstoji vam izbor stola i stolica, predočićemo par smernica. Drvo uvek izgleda skuplje, ali ne morate kupiti preskupe i ekskluzivne komade. Istina je da će nameštaj od čistog drveta preživeti decenije, ali vama je možda cilj da samo privremeno rešite pitanje i ne želite “večan” nameštaj.

Imajte u vidu da se nameštaj od punog drveta može vremenom lakirati, farbati i popravljati kako to godine koje dolaze budu zahtevale i onako kako se vama bude uklapalo u budžet i stil uređenja doma.

Standardna visina stola je između 75 i 80 centimetara i to uzmite u obzira da trpezarija izgleda skuplje, ali i da bi vam bilo komfornije da sedite i jedete. Bilo bi idealno da oko stola bude najmanje 60 centimetara prostora i da izvlačenje stolica može da se obavi nesmetano. Ako nemate dovoljno prostora, razmislite da sa jedne strane postavite klupu ili ugaonu klupu.

Prošlo je vreme kada se podrazumevalo da sve stolice budu iste, već ih možete kombinovati kako se vama dopada. Za idealne kvalitetne stolice često je pravo mesto buvljak. Nakon toga će vam biti potrebno nešto truda da ih prefarbate i po potrebi zamenite mebl kako bi ih učinili novim.

uredenje trpezarije

Savet plus za uređenje trpezarije

Bilo bi divno da trpezarija ima puno dnevnog svetla, ali ako to nije slučaj, razmislite da ugradite i dodatno osvetljenje u plafon. Možete čak sa strane na komodu dodati neku stonu lampu ili u uglu postaviti podnu.

Objavljen: 6. novembar 2022. godine, ažuriran: 10. maj 2024. godine

Reklame

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button