Hleb sa šljivama
Hleb sa šljivama može da se jede kao kolač, ali i kao klasičan hleb sa namazom i nekim dodatkom. Ovo je osnovna verzija, a vi ga možete poboljšati na način na koji želite.
U ovom tekstu:
Sastojci:
- veća šolja seckanih svežih šljiva
- 2 jajeta
- 1/2 šolje istopljenog maslaca
- 1/2 šolje jogurta ili kiselog mleka
- 1 šolja šećera
- vanilin šećer ili kašičica ekstrakta vanile
- prstohvat soli
- prašak za pecivo
- 25 kašika brašna
- po želji dodati kašičicu cimeta ili 2 kašičice kakaoa. Možete dodati i kockice čokolade.
Kako se pravi hleb sa šljivama?
Umutiti prvo jaja sa istopljenim maslacem, vanilin šećerom, šećerom i jogurtom. U tu smesu dodati so, brašno i prašak za pecivo. Sve sjediniti i sipati u pleh prethodno premazan maslacem ili obložen papirom za pečenje. Po želji dodati cimet, seckanu čokoladu, kakao… To malo promešati da bude šaren i preko posuti seckanim šljivama ili i njih umešati u testo.
U ovo testo je cimet dodat tek kada je bilo u kalupu za pečenje i onda je blago promešano, tako da bude prošarano, a ne svuda isto. Šljive sam namerno stavljala samo preko jer ih jedno dete ne voli, pa da može lakše taj deo da skloni. Vi možete staviti više i promešati ih skroz u testo.