Grašak: osnovni recept za grašak
Grašak je jedno od onih jela koje se obično voli više nego boranija. Mada i za boraniju smo podelili recept kojim su mnogi oduševljeni. Možete ga videti na našem Instagram nalogu.
U ovom tekstu:
Ovo je osnovni recept za ukusno i zdravo kuvano jelo, a vi mu možete dodati i meso po želji ili pripremiti meso kao prilog uz grašak.
Sastojci:
- 450 grama graška smrznutog ili svežeg (opcono može da bude i između 400 i 500 grama u zavisnosti od pakovanja)
- 1 srednja glavica crnog luka
- 1 veća ili dve manje šargarepe
- 1/2 korena peršuna i/ili kockica korena celera
- maslinovo ulje, svinjska mast ili drugo ulje za dinstanje po želji
- začini: so, biber, đumbir i aleva paprika
- malo soka od paradajza
Ukoliko želite da grašak bude gušći na kraju dodajte mu manje vode tokom kuvanja ili na kraju odaspite tečnost u šolju i u njoj razmutite kašičicu brašna ili kašičicu mlevenog lanenog semena (ako želite zdraviju verziju.
Kako se pravi grašak?
Sipajte oko 3-4 kašike ulja, odnosno koliko je potrebno da lepo prekrije dno šerpe. Ako koristite mast, dosta je jedna supena kašika. Crni luk, šargarepu i peršun/celer sitno iseckajte ili stavite sve u seckalicu i usitnite. Sipajte luk i ostalo na ulje da se “proprži”, ukoliko dodajete neko meso, onda je sada vreme da to uradite, dodate vodu i ostavite da se dinsta dok meso ne omekša u potpunosti. Ako kuvate ovako, bez mesa, sasvim je dovoljno da čim se luk i šargarepa malo proprže dodate grašak i nalijete vode toliko da taman prekrije da ništa ne bude van vode, ali ne treba ni da “pliva” u njoj.
Nakon toga dodajte začine po ukusu i ostavite da se kuva 15-ak minuta, odnosno dok ne bude gotov povremeno mešajući.
Ovde možete pročitati 100 ideja za ručak: Šta spremati za ručak?
Objavljen: 29. oktobar 2022. godine, ažuriran: 30. novembar 2024. godine