fbpx
PorodicaPorodična trpeza

Grašak: osnovni recept za grašak

Grašak je jedno od onih jela koje se obično voli više nego boranija. Mada i za boraniju smo podelili recept kojim su mnogi oduševljeni. Možete ga videti na našem Instagram nalogu.

kako se kuva grasak

Ovo je osnovni recept za ukusno i zdravo kuvano jelo, a vi mu možete dodati i meso po želji ili pripremiti meso kao prilog uz grašak.

kako se sprema grasak

Sastojci:

  • 450 grama graška smrznutog ili svežeg (opcono može da bude i između 400 i 500 grama u zavisnosti od pakovanja)
  • 1 srednja glavica crnog luka
  • 1 veća ili dve manje šargarepe
  • 1/2 korena peršuna i/ili kockica korena celera
  • maslinovo ulje, svinjska mast ili drugo ulje za dinstanje po želji
  • začini: so, biber, đumbir i aleva paprika
  • malo soka od paradajza

Ukoliko želite da grašak bude gušći na kraju dodajte mu manje vode tokom kuvanja ili na kraju odaspite tečnost u šolju i u njoj razmutite kašičicu brašna ili kašičicu mlevenog lanenog semena (ako želite zdraviju verziju.

Kako se pravi grašak?

Sipajte oko 3-4 kašike ulja, odnosno koliko je potrebno da lepo prekrije dno šerpe. Ako koristite mast, dosta je jedna supena kašika. Crni luk, šargarepu i peršun/celer sitno iseckajte ili stavite sve u seckalicu i usitnite. Sipajte luk i ostalo na ulje da se “proprži”, ukoliko dodajete neko meso, onda je sada vreme da to uradite, dodate vodu i ostavite da se dinsta dok meso ne omekša u potpunosti. Ako kuvate ovako, bez mesa, sasvim je dovoljno da čim se luk i šargarepa malo proprže dodate grašak i nalijete vode toliko da taman prekrije da ništa ne bude van vode, ali ne treba ni da “pliva” u njoj.

Nakon toga dodajte začine po ukusu i ostavite da se kuva 15-ak minuta, odnosno dok ne bude gotov povremeno mešajući.

Ovde možete pročitati 100 ideja za ručak: Šta spremati za ručak?

kako se pravi grasak
gulas sa junetinom

Verzija sa junetinom

Objavljen: 29. oktobar 2022. godine, ažuriran: 30. novembar 2024. godine

Reklame

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button