fbpx
PorodicaPorodična trpeza

Bećarac ili sataraš (posno)

Svi imaju različito mišljenje šta je sataraš, a šta bećarac. Neki kažu da je ovo sataraš, a da se u bećarac dodaje meso. Drugi tvrde da se dodaju jaja, a ima i onih koji dodaju pirinač. Neki spremaju ljutu verziju, neki dodaju više paradajza nego paprike. Ima onih koji ovo jelo kuvaju samo kratko, dok drugi tvrde da je tajna kvaliteta i ukusa upravo u dužem kuvanju.

Sastojci:

  • 3 glavice crnog luka
  • 3 čena belog luka
  • ulje (prst dubine na dnu šerpe)
  • 6 većih paprika (možete šarene šilje ili babure),
  • 4 srednja paradajza
  • pola šoljice soka od paradajza
  • malo soli i bibera po ukusu
  • ako želite dodajte i čili
  • peršun po želji na kraju

Ovo jelo je veoma proizvoljno, dodajte čega i koliko imate. Ne morate se držati striktnih mera. Možete umesto paradajza koristiti pelat iz konzerve.

Vodite računa da bude dovoljno luka, jer on daje strukturu ovom jelu i biće previše tečno, ako ga nema dovoljno.

becarac 7 – kopija e1726056259480

Bećarac ili sataraš: Koja je razlika između bećarca i sataraša?

Ovo su dva različita, ali i veoma slična jela iz balkanske kuhinje. Oba se pripremaju od povrća. Evo ključnih razlika:

  • Bećarac: Obično se pravi od paradajza, luka i paprika. U nekim varijantama može se dodati i meso, pirinač, ili drugo povrće. Obično je nešto gušći, dok je sataraš tečniji.
  • Sataraš: Sadrži iste osnovne sastojke – paradajz, luk i paprike – ali se tradicionalno pravi bez mesa i drugih dodataka poput pirinča. Uz njega ili u njega se češće dodaje jaje.

Kako se pravi bećarac?

U dno šepre nalijte ulje da prekrije dno. Stavite da se greje i paralalelno seckajte luk na pola, a zatim na tanke providne kriške. Ubacujte ih kako šta sečete u šerpu da se polako prži. nakon toga oljušite i iseckajte na kockice paradajz i dodajte unutra. Poslednje operite, presecite na pola, a zatim na male komade režite i papriku i ubacujte unutra.

Kada sve to dodate, dodajte i sok od paradajza (ovo nije obavezno), beli luk seckan na tanke kriškice, kao i ostale začine osim peršuna. Krčkajte dok vam paprika ne bude delovala da je skuvana, kao i paradajz potpuno raskuvan. Ako paprika ne bude dovoljno skuvana možda ćete imati problem sa želucem. Ukoliko nemate problem sa konzumacijom svežije paprike, možete ga služiti i posle par minuta kuvanja.

becarac 12 – kopija

Foto: MrsPetkovic

Na kraju u šerpu možete naseckati i malo peršuna ili par minuta pred kraj, da se sjedini i pusti ukus. Sve zavisi od toga kako više volite. Zaljutite onoliko koliko volite ili nemojte uopšte. Od toga koliko dugo budete kuvali, zavisiće i koliko će gusto biti jelo, obzirom da se voda ne dodaje dok spremate. Suštinski, prilagodite ovo jelo sebi kako ga budete kuvali jer svako voli različite nijanse. Neko više luka, neko paprike, neko ljuto, neko ne. Spremite onako kako vama najviše odgovara.

Očekujemo u komentarima da nam kažete kako vi pripremate ovo jelo.

Reklame

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button