Kolači i pite sa jabukama su nešto što gotovo svi vole da jedu. Tradicionalna američka pita sa jabukama je nekima poznata još iz detinjstva, kada su gledali „Mikijevu radionicu“. Ova pita i ovo testo se može koristiti i sa drugim filovima. Sada vam predstavljamo onu klasičnu sa jabukama, čiji su i deca ljubitelji. Pored toga, jabuke su najzdravije voće, iako možete da je pravite i sa drugom vrstom fila.
Puter koji ste tek uzeli iz frižidera, isecite nožem na komadiće u brašno, dodajte žumance, so i 120 grama šećera. Mutite polako mikserom dok se mrvi, pred kraj dodajte vodu. Mutite sve par minuta dok ne dobijete testo glatke konzistencije.
Zatim testo umotajte u providnu foliju i ostavite u frižider na sat vremena.
Kako se testo stavlja u kalup?
Uključiti rernu da se greje na 180ºC.
Za to vreme razvucite 2/3 testa na pobrašnjavljenju podlogu i smestite u pleh, dobro pritisnite svaki kraj da lepo prijanja uz pleh, a zatim odsecite višak testa sa ivica. Kada ste obložili pleh, ubacite ga da se peče nekih 10 minuta.
Priprema fila za pitu sa jabukama
Jabuke oprati, oljuštiti i iseći na četvrtine. Komadiće jabuka u posudi pomešati sa isceđenim limunom, cimetom, muskatnim oraščićem, posuti sa 2 kašike griza ili prezle i 100 grama šećera.
Fil sipati u koru koja se pekla, a onda ostatak testa od 1/3 razvući u krug i preklopiti pitu. Ako nemate dovoljno testa, isecite na trakice, pa ih poređajte unakrsno preko testa. Ukoliko ste preklopili sve, isecite jedan krug prečnika 1cm na sredini, kako testo ne bi puklo.
Premažite pitu pre pečenja
Malo umutite belance i njime premažite pitu pre ubacivanja u rernu, pa pecite još 50 do 55 minuta. Dok ne porumeni.
Američka pita sa jabukama
Sačekajte da se malo ohladi pre služenja. Idealno je da se kombinuje sa sladoledom od vanile. Po želji dodajte i još cimeta preko.
*Ukoliko koristite kisele jabuke, dodajte u fil 50 g šećera više.
Obavljen: 13. januara 2022. godine, ažuriran: 3. februar 2025. godine
Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.
Ovi pojedinci su često rođeni lideri. Imaju snažnu volju, izraženu individualnost i ne trpe površnost. Kada su motivisani, mogu ostvariti izuzetne rezultate, bilo u umetnosti, biznisu, medicini ili nauci. Njihov moto je: „Sve ili ništa“.
Kod neke dece kućni ljubimci mogu pogoršati simptome ekcema, dok kod druge dece ne izazivaju nikakve reakcije. Životinjska perut, pljuvačka i krzno mogu biti iritansi za kožu, posebno kod osoba sa oštećenom kožnom barijerom.
Oni su odlični posmatrači: ne propuštaju detalje i umeju da pročitaju skrivene motive drugih. Njihova intuicija često graniči sa proročkom sposobnošću, pa mnogi rođeni 2. novembra biraju zanimanja koja uključuju psihologiju, umetnost, duhovnost ili savetovanje.
U ljubavi su rođeni 1. novembra duboko strastveni i privrženi. Oni ne traže površne odnose i za njih ljubav mora imati smisao, dubinu i emotivnu snagu.
U ljubavi su rođeni 31. oktobra strastveni, lojalni i potpuno posvećeni. Oni ne vole površne veze te traže duboku emotivnu i mentalnu povezanost sa partnerom. Kada vole, vole bez zadrške i očekuju isto zauzvrat.
Ako vam se jede riba, losos iz rerne je jedan od najjednostavnijih za pripremu. Jeste nešto skuplji, ali nema čišćenja kao kada se priprema skuša, na primer.
Posna ishrana ne mora biti jednolična ili nutritivno siromašna. Naprotiv, ako se planira pažljivo, može doneti brojne koristi organizmu. Ograničavanje unosa masti i prerađenih namirnica, uz povećan unos povrća, mahunarki i integralnih žitarica, pomaže regulaciji probave i nivoa šećera u krvi. Tokom posta mnogi primete da im se poboljša kvalitet sna i da imaju više energije, jer telo dobija lakše svarljive obroke i prirodne izvore minerala i vlakana.
Paradajz čorba je jelo koje možete napraviti za par minuta u najjednostavnijoj izvedbi, a možete praviti i nešto zahtevniju varijantu. Ono što je sigurno - svako može da je napravi i prijaće vam.
Veoma često imamo priliku da čujemo "jede mi se nešto slatko" te u to ime evo i spiska 30 ideja za desert koje možete pripremiti. Podeljene su u kategorije: deserti, kolači, keks i torte.