Uskršnji hleb

Uskršnji hleb treba da bude bogat, obavezno sa dodatim jajima u testo i veoma sočan. Ovaj recept se pokazao odličnim, posebno jer je i drugi dan gotovo istog ukusa i strukture.
Uskršnji hleb
Sastojci za Uskršnji hleb:
- 1 kg brašna
- 4 jaja
- 2.5 dl vode
- 2 dl mleka
- 1 kockica kvasca
- Na vrh kašičice sode bikarbone
- Ulje
- So
Kako se pravi Uskršnji hleb?
Pomešajte mlaku vodu i mlako mleko sa kašičicom šećera i malo brašna. U to dodajte kvasac i sačekajte da naraste.
U činiju sipajte brašno, dodajte so i sodu bikarbonu i izmešajte sve. Napravite rupu na sredini i u nju sipajte umućena 3 jaja i 1 žumance, a zatim i kvasac. Zamesite testo.
Kada naraste, ponovo ga premesite, stavite u podmazan pleh, premažite belancetom i stavite da se peče na 180˚c. Posle 10-ak minuta izvadite hleb i zasecite na ga nekoliko mesta (kako želite: kvadratiće, trouglove…) pa ga vratite da se ispeče do kraja.
Pročitajte još:
- Datum Uskrsa od 2022. do 2039. godine
- Ideje za farbanje jaja – 1. deo
- Kolač sa šljivama i grizom – knedle sa šljivama u plehu