fbpx
Porodična trpeza

Kolač sa šljivama i grizom – knedle sa šljivama u plehu

Ovaj kolač može da prođe kao brza zamena za knedle sa šljivama u plehu, iako su knedle jedna od nezamenljivih poslastica. Možete ga praviti sa različitim voćem, pa čak i samo džemom tokom zime.

Šta je potrebno za kolač sa šljivama?

  • 150 grama prezle
  • 600 grama šljiva
  • 1 litar mleka
  • 20 kašika šećera
  • 12 kašika griza knedle sa šljivama u plehu
  • 75 grama putera
  • 4 kašike džema
  • 1 jaje
  • vanilin šećer
  • kašičica cimeta
  • kašika ulja

Kako se prave knedle sa šljivama u plehu?

U jednu šerpu oprane i očišćene šljive iseckajte na četvrtine i skuvajte par minuta (dok ne počne da se pravi kašasta smesa) sa 4 kašike šećera, 4 kašike džema, vanilin šećerom i cimetom.

U tiganj sipajte jako malo ulja i propržite prezle sa 4 kašike šećera na nižom temperaturi tako da dobiju blago karamel boju i hrskavost. Pazite da ne zagore.

U veću šerpu sipajte mleko u koje ćete dodati puter i griz. Mešajte dok se ne zgusne. Pred kraj dodajte umućeno jaje i 12 kašika šećera, pa mešajte još minut, da budete sigurni da se jaje skuvalo.

kolač sa šljivama

U pleh sipajte prvo polovinu prepržene prezle i rasporedite, zatim polovinu skuvanog griza preko. Nakon toga sipajte kompletan fil, pa ostatak griza i na kraju pospite prezlama. Ostavite da se ohladi i secite po želji.

Drugi predlozi:

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Check Also
Close