Ako imate već izrendanu bundevu, a vrlo često se baš takva prodaje na pijaci, onda će zimski kolač sa bundevom spadati u one koji se prave za par minuta, ako izuzmemo vreme potrebno za pečenje.
Ovo je ujedno i jedini kolač sa bundevom koji jedu svi ukućani kod nas, a da nismo inače ljubitelji bundeve. Čokolada i vino fino zamaskiraju bundevu da dobije neki egzotičan ukus.
Zimski kolač sa budevom
Šta je potrebno za zimski kolač sa bundevom?
Za ovaj kolač vam čak nije potreban ni mikser. Sastojke u posudi možete umutiti varjačom, a za pečenje će biti potreban pleh okvirnih dimenzija 25 x 35 centimetara.
250 grama rendane na krupno bundeve
250 grama brašna
1 kesica praška za pecivo
1 dl crnog vina
1 dl mleka
160 g šećera
50 ml ulja
70 g seckanih oraha
2 jajeta
½ kašičice cimeta
3 kašike kakaoa
100 grama čokolade i 2 kašike ulja
Kako se pravi zimski kolač sa bundevom?
Pomešajte bundevu sa jajima, vinom, mlekom, uljem i cimetom. Nakon toga dodajte šećer, brašno sa praškom za pecivo, orasima, kakaom i sve dobro promešajte. U zagrejanu rernu ubacite prvo pleh premazan uljem da se 2 minuta zagreje, pa kada ga izvadite, sipajte smesu u pleh. Ovako ćete izbeći da se kolač zalepi za pleh (ovaj trik možete koristiti i inače za kolače i proju). Pecite oko 30 minuta na 190-200°C.
Nakon što izvadite kolač iz rerne, premažite ga prethodno ispoljenom čokoladom, pomešanom sa dve kašike ulja.
Nema potrebe da kolač držite u frižideru. Samo ćete ga bespotrebno presušiti. Za naredna 2 do 3 dana, neće mu ništa biti ako vam u domu nije baš prevruće.
Rođeni 30.juna poseduju izuzetno izraženu harizmu, toplinu i pronicljivost, ali i neobičnu mešavinu snage i ranjivosti. Njihova ličnost je često oslonjena na unutrašnju mudrost, snažnu intuiciju i duboku emotivnu inteligenciju. Ove osobe su prirodni diplomate - vešto balansiraju emocije i razum, čak i kada drugi oko njih to ne uspevaju.
Tek je počeo ovaj letnji raspust, ali nas zanima kada su školski raspusti 2025/2026. godine. Naredna školska godina zvanično počinje u ponedeljak, 1. septembra 2025. godine, i donosi neke značajne novine koje će obradovati i đake i roditelje.
Oko toga da li redovan seks produžava život ili zdrave osobe imaju češće seks uvek postoje brojne rasprave. To mu dođe kao ono da li je starija kokoška ili jaje. Bilo kako bilo, seksualni odnosi mogu samo da poboljšaju kvalitet vašeg života i, ukoliko je moguće, ne bi trebalo da ih izbegavate i smatrate bespotrebnim.
Blizu 20% svih trudnoća koje su potvrđene završi se spontanim pobačajem, dok do biohemijske trudnoće dolazi u čak oko 50% slučajeva, ali žene tada ni ne znaju još uvek da su ostajale u drugom stanju. Koliki je uticaj kariotipa na ponovljeni pobačaj i kako se utvrđuje da je roditeljski kariotip uzročnik?
Najčešće komplikacije u ranoj trudnoći su vanmaterična trudnoća, molarna trudnoća i spontani pobačaj. Pored toga, mnoge trudnice se suočavaju sa implantacijskim krvarenjem, jutarnjim mučninama i drugim problemima, koji su deo normalnog toka trudnoće.
Došla je sezona mladog luka, a ako biste da ga korstite kao sastojak u salati, satrica je pravi izbor za vas. Recept za ovu salatu je veoma jednostavan, a tokom prolećnih i letnjih meseci može biti divno osveženje i dodatak uz obrok.
Ukoliko se pitate kako se pravi bela čorba kao iz restorana, evo recepta da to postignete uz precizne mere i na jednostavan način. Naravno, kao i za sve, možete praviti varijacije koje se vama dopadaju, ali ovo je osnova s kojom nećete promašiti.
Obično đuveč pravimo sa svinjskim ili junećim mesom, sa piletinom češće pilav, a ovo je recept baš za đuveč sa belim mesom. Vaš je izbor da li ćete koristiti pileće ili ćureće belo meso. Često deca ne vole da jedu ovo jelo, ali probajte da se dogovite da bar pojedu delove povrća koje vole, pirinač i meso. Sigurno će im se dopasti.
Testenine sa sirom i jajima zapečene u rerni su jedno od onih jela koje pripremamo kad nam treba nešto brzinski, a nemamo ideju šta bi bila bolja opcija. Spremali smo ih i ujutru da bi deca nosila u kutijici u školu. Zgodno je jer se prohlade, ali nisu nejestivi ni tako, naprotiv.